Groene bijeneter voor het eerst gespot in België

Het afgelopen weekend is een groene bijeneter opgemerkt in de gemeente Brecht in de provincie Antwerpen. Het is de eerste keer ooit dat de kleurrijke vogel in ons land gezien werd.

De vogel is afkomstig uit de halfwoestijnen van Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Centraal-Azië. Met zijn felgroene verenkleed, bruinrode ondervleugels en opvallend patroon van groen, licht blauw, geel en rood aan de kop is het een kleurrijke tropische verschijning.

Toch was het onverwacht dat de vogel afgelopen weekend werd opgemerkt op het Groot Schietveld in Brecht. "Er waren een aantal vogelspotters aanwezig omdat er op het schietveld momenteel drie slangenarenden verblijven. Bij toeval merkte een van hen de groene bijeneter op", zegt Gerald Driessens, vogelexpert bij Natuurpunt. De man in kwestie herkende de bijzondere roep van de vogel, omdat hij in het verleden nog in het Midden-Oosten verbleef.

Hoort niet thuis in West-Europa

De vogelspotters viel daarmee een bijzondere eer te beurt, want het dier werd nog nooit eerder opgemerkt in België, en wordt uiterst zelden gezien in West-Europa. "Het is echt een gewilde soort onder vogelspotters. In Nederland werden ze vijf keer waargenomen, waarvan vier keer na 1998. In het populaire vogelland Engeland zijn er ook nog maar een handvol waarnemingen geweest", aldus Driessens.

Deze ene waarneming wil volgens Driessens niet zeggen dat we de vogel nu plots regelmatig te zien gaan krijgen. "Het is een dwaalgast die een lange afstand heeft afgelegd. De groene bijeneter hoort echt niet thuis in West-Europa."

De expert zegt dat de oostenwind er mogelijk mee te maken heeft dat de vogel zich in onze contreien bevond, of haar jonge leeftijd. "In de zomer heb je een aantal jongere vogels die nog niet broeden, en daarom gaan rondzwerven."

Meest gelezen