Groot wapenarsenaal en politie-uniformen gevonden in garagebox: plannen voor aanslag

Speurders hebben bij huiszoekingen in Anderlecht vannacht wapens gevonden. In een garagebox vond de politie onder andere verschillende kalasjnikovs, vier ontstekingsmechanismen en munitie. Vier personen werden opgepakt, twee daarvan zijn aangehouden. Volgens onze bronnen hadden de verdachten plannen om een aanslag te plegen.

In Anderlecht hebben speurders vannacht op zes plaatsen huiszoekingen gehouden: vier in woningen, twee in garageboxen. In een garagebox vonden de speciale eenheden onder andere drie kalasjnikovs, een vijftiental laders voor kalasjnikovs, een riot gun, drie handvuurwapens met munitie, radio's, twee kogelwerende vesten, een blauw zwaailicht, een uniform van een veiligheidsagentschap, twee politie-uniformen en een uniform van de Civiele Bescherming.

Ook werden er vier ontstekingsmechanismen aangetroffen, wat er toch op wijst dat de verdachten mogelijks van plan waren een bom te maken. Volgens onze bronnen hadden de verdachten plannen om een aanslag te plegen, maar hoe concreet die plannen waren, weten we niet. Zo was er bijvoorbeeld nog geen sprake van een locatie.

Vier personen zijn opgepakt. Twee van hen, de broers Saouti die geradicaliseerd zouden zijn, zijn geen onbekenden van het gerecht. Zij zijn aangehouden, de twee anderen zijn weer vrijgelaten. Ook in Frankrijk zijn er huiszoekingen geweest in het kader van dit dossier, daar werd één man opgepakt in Rijsel, die in contact stond met de personen hier. 

In het verleden zijn al verschillende huiszoekingen gedaan in garageboxen in de zoektocht naar wapens van de terroristen van Parijs en Brussel. Mohamed Abrini - de man met de hoed - had tijdens een van zijn verhoren verklaard dat er nog ergens wapens verborgen waren. Intussen zijn er al honderden garageboxen doorzocht, maar het federaal parket zegt nu dat de huiszoekingen van vannacht daar los van staan. 

Link met Kamikaze Riders

Er zou een link zijn met de Kamikaze Riders, een motorbende waarvan verschillende leden al veroordeeld werden voor terrorisme. De motorbende kwam in het vizier van justitie nadat gebleken was dat er banden waren met Sharia4Belgium. De bende werd onder meer verdacht van dreiging op oudejaarsavond in Brussel twee jaar geleden. 

Kamikaze Riders: een motorbende met terreurplannen?

De motorbende Kamikaze Riders kwamen tijdens de eindejaarsperiode twee jaar geleden groot in het nieuws, omdat de politie vermoedde dat Saïd Saouti, samen met Mohammed Kerai, twee leden van de Kamikaze Riders, een aanslag aan het voorbereiden waren op oudejaarsavond. De doelwitten? De Grote Markt in Brussel en het politiecommissariaat aan de Kolenmarkt. Door de acute dreiging besliste de Brusselse burgemeester om het traditionele vuurwerkspektakel af te gelasten.

Saïd Saouti werd in oktober vorig jaar veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en een boete van 15.000 euro voor lidmaatschap van een terroristische groepering en de rekrutering van jongeren voor de jihad via propaganda op internet. Het zijn twee van zijn broers die opgepakt zijn bij de huiszoekingen van vannacht. Zijn kompaan Mohamed Kerai werd veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan twee effectief en een boete van 6.000 euro. Het onderzoek leverde uiteindelijk geen echte materiële bewijzen op dat het duo effectief plannen maakte voor een aanslag, daarvoor hebben ze dan zelfs nooit terechtgestaan.

Maar ook in andere terreurdossiers zijn de Kamikaze Riders geen onbekenden voor het gerecht. Zo bleken ze ook banden te hebben met Sharia4Belgium via de broers Elouassaki.

Archief: wat weten we over de Kamikaze Riders?

Leestmans: "Wapenvondst Anderlecht is gelinkt met Kamikaze Riders"

Meest gelezen