Handelsakkoord tussen EU en Japan is rond

De Europese Unie en Japan hebben een politiek akkoord bereikt over een nieuw vrijhandelsverdrag. Dat heeft eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström op sociale media aangekondigd. Premier Charles Michel (MR) juicht op zijn beurt de beslissing van Japan toe om de importtaksen op Belgisch bier te verlagen.

"Goede vergadering met Japanse buitenlandminister Kishida. We hebben de laatste overblijvende meningsverschillen in de handelsonderhandelingen weggewerkt en een politiek akkoord over een handelsverdrag bereikt op ministerieel niveau", zo tweette Malmström.

Het politieke akkoord, dat in de loop van de komende maanden nog vertaald moet worden in een juridisch bindend verdrag, zal morgen bezegeld worden op een topontmoeting van de Japanse premier Shinzo Abe en de Europese leiders Jean-Claude Juncker en Donald Tusk in Brussel. Dat moet volgens beide partijen een sterk signaal tegen protectionisme de wereld insturen in de aanloop naar de G20-top die vrijdag in Hamburg plaatsvindt.

Tweede handelspartner in Azië

Japan is na China de grootste handelspartner van de EU in Azië. Er gaat elk jaar voor 58 miljard euro aan Europese goederen en 28 miljard euro aan diensten naar het land. Die stuiten nu nog op aanzienlijke barrières, zoals hoge tarieven en technische controles. Via het akkoord zou Japan bijvoorbeeld meer dan 200 Europese producten met beschermde herkomstnamen gaan erkennen.

Japan, dat vorig jaar voor meer dan 66 miljard naar de EU exporteerde, is er veel aan gelegen om geen terrein te verliezen aan Zuid-Korea, dat al sinds 2011 een vrijhandelsakkoord heeft met de EU.

Laatste obstakels weggewerkt

Europa en Japan onderhandelen al ruim vier jaar over een nieuw vrijhandelsverdrag. Voornaamste obstakels in de laatste rechte lijn van de onderhandelingen waren de Japanse invoertarieven op Europese kazen, de Japanse toegang tot de Europese automarkt en de deelname van Europese bedrijven aan openbare aanbestedingen in Japan.

Ook het systeem voor de beslechting van geschillen tussen investeerders en overheden was een knelpunt. Als het akkoord juridisch is uitgewerkt, dan moet het nog door de parlementen van de 24 lidstaten worden goedgekeurd.

Belgisch bier

Vanavond heeft premier Charles Michel (MR) in Brussel zijn Japanse evenknie Shinzo Abe ontmoet. Dat gebeurde in het Egmontpaleis waar ze samen met hun partners van een "informeel diner" genoten. Volgens de entourage van de premier was hij in zijn nopjes over de recente beslissing van Japan om de importtaksen op Belgische bier te verlagen.

Meest gelezen