Laptopverbod opgeheven voor vluchten van Emirates en Turkish Airlines

Het laptopverbod op vluchten naar de Verenigde Staten is opgeheven voor luchtvaartmaatschappij Emirates uit Dubai en voor Turkish Airlines. Dat hebben beide maatschappijen vandaag bekendgemaakt. Gisteren werd ook al een versoepeling toegestaan voor Etihad-vluchten.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het verbod op elektronische apparaten in het vliegtuig werd in maart ingevoerd voor luchtvaartmaatschappijen uit acht landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Met de maatregel wou de VS een mogelijke terroristische aanslag voorkomen.

Passagiers moesten hun elektronische gadgets groter dan een smartphone bij de ruimbagage opbergen. De maatregel kreeg heel wat kritiek: het betekende tijdverlies en extra kosten voor de luchtvaartmaatschappijen en verhinderde dat zakenreizigers konden voortwerken op hun intercontinentale vlucht.

Emirates en Turkish Airlines, voor wie de ban nu is opgeheven, zeggen dat ze met de Amerikaanse autoriteiten hebben samengewerkt om de veiligheidscontroles op vluchten naar de VS te verbeteren.

De ban werd gisteren ook al ongedaan gemaakt voor Etihad, net als Emirates gevestigd in Abu Dhabi. Saudi-Arabië hoopt dat de ban wordt opgeheven "vóór of op 19 juni".

Laptopverbod was in maart ingevoerd

Het laptopverbod werd in maart ingevoerd voor vluchten vanuit Turkije, Jordanië, Egypte, Marokko en de Golfstaten Saudi-Arabië, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar. Concreet ging het om de maatschappijen Turkish Airlines, Royal Jordanian, Kuwait Airlines, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates, Etihad en EgyptAir.

Passagiers naar de Verenigde Staten mochten daar enkel nog hun mobiele telefoons aan boord meenemen. Andere elektronische toestellen zoals laptops, tablets, spelcomputers, e-readers en camera's moeten in een aparte zak in het bagageruim.

De maatregel is ingevoerd om een mogelijk terroristische aanslag te voorkomen. De Amerikaanse inlichtingendiensten zouden eerder dit jaar informatie over dergelijke plannen hebben onderschept.

Het verbod geldt op vluchten vanuit Turkije, Jordanië, Egypte, Marokko en de Golfstaten Saudi-Arabië, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar. Concreet gaat het om de maatschappijen Turkish Airlines, Royal Jordanian, Kuwait Airlines, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates, Etihad en EgyptAir.

Meest gelezen