Noord-Korea: Langeafstandsraket kan "grote nucleaire kernkop" vervoeren

De raket die Noord-Korea gisteren afgevuurd heeft, kan een "grote nucleaire kernkop" vervoeren. Dat heeft het Noord-Koreaanse regime in Pyongyang vanochtend zelf verkondigd. De VS bevestigt intussen ook dat Noord-Korea gisteren een intercontinentale raket heeft afgevuurd.

Het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KNCA benadrukt dat het land voor het eerst een geslaagde proeflancering heeft gehouden van een intercontinentale ballistische raket (ICBM). Die kan volgens het land "een grote, zware kernkop dragen".

Kim Jong-un maakt zich sterk dat de confrontatie tussen de VS en Pyongyang "in een finale fase" zit. In één adem noemde de Noord-Koreaanse leider de ballistische raket "een cadeau voor de Amerikaanse rotzakken", naar aanleiding van hun nationale feestdag op 4 juli.

Tillerson: "Bedreiging voor VS en de wereld"

De Verenigde Staten bevestigen intussen ook dat Noord-Korea gisteren een intercontinentale raket heeft afgevuurd. Die zou de Amerikaanse staat Alaska kunnen raken. Gisteren ging men er nog van uit dat het om een middellangeafstandsraket ging, maar nu erkent men dat het een ICBM was.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson veroordeelt de actie. Het is een bedreiging voor de VS en de wereld, zegt Tillerson. Tillerson verwerpt "deze nieuwe escalatie van dreiging" van Noord-Korea. "De Verenigde Staten verwerpen met klem deze nieuwe test. De lancering van de langeafstandraket is een bedreiging voor de VS, zijn bondgenoten, de regio en de wereld", aldus Tillerson. Hij roept op tot wereldwijde actie. Elk land dat Noord-Korea economische of militaire steun geeft, Noord-Koreaanse gastarbeiders heeft of VN-sancties negeert, houdt een gevaarlijk regime in stand, staat in een verklaring van Tillerson.

De Verenigde Staten vragen een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad. De Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Nikki Haley, had een telefonisch onderhoud met haar Chinese ambtsgenoot Liu Jieyi, die deze maand de Veiligheidsraad voorzit.

Rusland en China, die het dichtst staan bij het zeer geïsoleerde regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, hebben er bij Noord-Korea op aangedrongen een moratorium te installeren op nucleaire testen en het afschieten van ballistische raketten. Noord-Korea heeft al laten weten dat het dat nooit zal doen.

AP

Oefeningen als "stevige waarschuwing" voor Pyongyang

Als reactie hielden de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse troepen oefeningen in de regio. Ze schoten ter hoogte van de Zuid-Koreaanse kust onder meer ballistische raketten af in de richting van Noord-Korea. Een militaire woordvoerder benadrukte dat het ging om oefeningen, die "een stevige waarschuwing" zijn voor Pyongyang.

Volgens de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In is de lancering van Pyongyang "een serieuze provocatie". "Het is nodig dat we reageren op deze rakettest. We moeten aan Noord-Korea laten zien dat we gepast kunnen reageren", aldus Moon Jae-In.

Wat kan president Trump doen?

De Democratische en Republikeinse politici hebben de regering van president Trump gisteravond opgeroepen om een steviger antwoord te formuleren op de Noord-Koreaanse rakettest. De president verstuurde voorlopig alleen een tweet met de vraag of de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un niets beters te doen heeft. Trump heeft echter wel altijd gezegd dat dit een keerpunt zou zijn, dat hij niet zou toelaten dat Noord-Korea een wapen heeft dat een zware kernkop kan dragen. 

Volgens The New York Times heeft Trump echter weinig opties. Wat hij eventueel wel kan doen, is de strenge sancties tegen Noord-Korea verder aanscherpen, een geheim programma met cyberaanvallen op het raketprogramma versnellen, dreigen met tegenaanvallen zodra er tekenen zijn van een nieuwe rakettest of onderhandelen over een kernwapenvrij Koreaans schiereiland waarbij de VS militaire slagkracht zou weghalen uit Zuid-Korea. 

Meest gelezen