Overleg tussen werkgevers en Peeters over mystery calls "constructief verlopen"

Het overleg tussen de werkgeversorganisaties en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) over de invoer van mysterycalls is "constructief verlopen". Dat heeft VBO-topman Pieter Timmermans na afloop van het gesprek verklaard. "De minister heeft akte genomen van onze voorstellen en we hebben een goede discussie gehad. Het is nu aan hem om dit mee te nemen in de debatten met zijn collega's in de regering."

Gisteren liet minister Peeters nog weten dat hij van plan is om de "mysterycalls" of anonieme praktijktesten door te duwen binnen de schoot van de regering, zonder het advies van de sociale partners af te wachten.

De werkgevers staken hun ergernis over die demarche nauwelijks onder stoelen of banken. "Waar fouten gebeuren, moet worden opgetreden, maar daar zijn al genoeg kanalen voor", verklaarde Timmermans. Bovendien is aan het wetsvoorstel van Peeters "nog wel wat werk om het juridisch te doen kloppen. Het is wat ons betreft dus wat voorbarig om dit nu al door te drukken".

Zespuntenplan rond diversiteit op de werkvloer

Net voor het overleg kwamen de werkgeversorganisaties een zespuntenplan rond diversiteit op de werkvloer afgeven op het kabinet-Peeters.

Daarin stellen de werkgevers onder meer voor om een meldpunt op te richten waar bedrijven terechtkunnen met vragen en problemen rond diversiteitsbeleid. Ze willen ook inzetten op actieve sensibilisering en overleggen met gelijkekansencentrum Unia, "om het debat te objectiveren", aldus Timmermans.

Praktijktests kunnen, "maar dan enkel op initiatief van de werkgevers zelf en als onderdeel van het HR-beleid", zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. Ook Voka-topman Hans Maertens wil "blijven inzetten op zelftoetsing", zoals die nu al onder meer in de dienstenchequesector bestaat.

Constructief overleg

Ondanks het diepe water tussen beide partijen is het overleg volgens de werkgevers wel constructief verlopen. De organisaties leggen de bal nu in het kamp van de minister. "We verwachten van de minister dat hij rekening houdt met onze voorstellen, en die anonieme praktijktests niet zomaar doorduwt", klonk het bij Van Eetvelt.

Voor Timmermans moet de minister de plannen van de werkgevers nu "meenemen in de debatten met zijn collega's" in de regering. Peeters zelf wilde na afloop van de vergadering niet reageren.

Meest gelezen