Panda-diplomatie, of hoe China de band met bevriende landen bestendigt

Na zijn bezoek aan de Russische president Vladimir Poetin, is het Chinese staatshoofd Xi Jinping vandaag te gast bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Het meest mediagenieke onderdeel van de visite is het uitstapje naar de Zoo van Berlijn, waar sinds vorige maand twee reuzenpanda's wonen. Een geschenk -of toch min of meer- van China, dat de schattigste aller zoogdieren inzet om de banden met bevriende landen te bestendigen. Er is zelfs een naam voor: panda-diplomatie.
AFP or licensors

Wie herinnert zich niet het enthousiasme waarmee Hao Hao en Xing Hui werden onthaald, de twee reuzenpanda's die sinds 2014 in het dierenpark Paira Daiza in Henegouwen wonen?

Met evenveel ceremonieel zijn Meng Meng en Jiao Qing twee weken geleden aangekomen in Duitsland.

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

Vandaag is de Chinese president Xi Jinping de dieren gaan bekijken in hun nieuwe thuis, de Zoo van Berlijn. Enkele maanden geleden kreeg ook Nederland twee reuzenpanda's cadeau van de Chinese regering.

Cadeau?

Al is "cadeau" niet meteen het juiste woord. China "leent" de dieren alleen maar, voor een vastgelegde termijn en tegen een afgesproken bedrag. De Chinese regering verwacht ook dat de dieren zich voortplanten in de dierentuinen waar ze terechtkomen. Ook de jongen worden eigendom van China.

Dat de dieren alleen maar "verhuurd" worden, is iets van de laatste 30 jaar. Voordien waren de reuzenpanda's die China aan een bevriend land gaf echt een schenking om puur diplomatieke redenen.

Koude Oorlog

China begon ermee in de Koude Oorlog. Tussen 1958 en 1982 zijn er 23 panda's geschonken aan negen landen. Rusland was het eerste land dat die eer te beurt viel.

In 1972 kreeg de dierentuin van Washington een koppel reuzenpanda's nadat de Amerikaanse president Richard Nixon een bezoek had gebracht aan China. Nixon toonde zich een gentleman en bedankte voor het geschenk door op zijn beurt twee muskusossen naar China te sturen.

Terugvragen

Nu China de panda's niet meer zomaar schenkt, maar "verhuurt", kan het ze ook op elk moment terugvragen. Dat gebeurt wanneer een land de Chinese regering tegen zich in het harnas jaagt. Zo vroeg China de vierjarige panda Bao Bao terug uit zijn Amerikaanse dierentuin nadat president Obama had gesproken met de Dalai Lama.

In 2014 stelde China het vertrek van twee panda's naar Maleisië uit omdat het boos was over de manier waarop Maleisië de zoektocht aanpakte naar de vermiste vlucht MH370, die veel Chinese passagiers aan boord had. 

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

Hoe het Meng Meng en Jiao Qing, de twee "Duitse" panda's, zal vergaan, zal later blijken. Maar dat ze veel extra kijklustigen naar de Berlijnse Zoo zullen lokken, lijkt nu al een uitgemaakte zaak.

Meest gelezen