Peeters wil een job voor elke Belg tegen 2025: "Moeten zelfde ambitie hebben als Duitsland"

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil dat elke Belg een job heeft tegen 2025. Dat zegt hij in De Tijd. "We hebben met de regering al goed werk geleverd, maar we moeten de ambitie nog durven opschroeven." Een makkelijke klus wordt het hoe dan ook niet.

Het voorstel van Peeters komt niet zomaar uit de lucht vallen. Hij haalt de mosterd bij de Duitse Bondskanselier Angela Merkel, die de verkiezingscampagne ingaat met de belofte van een volledige tewerkstelling in het land tegen 2025.

"Ook ons land moet dezelfde ambitie aan de dag durven leggen", zegt Peeters daarover. "De huidige regering heeft een prioriteit gemaakt van het creëren van nieuwe banen. Met 216.000 nieuwe jobs op vijf jaar tijd hebben we goed werk geleverd, maar we moeten de ambitie nog durven opschroeven naar volledige tewerkstelling."

Niet makkelijk

Een makkelijke klus wordt het hoe dan ook niet. In het eerste kwartaal bedroeg de werkloosheidsgraad in ons land 7,6 procent. Volgens de vooruitzichten van het Planbureau zakt dat tegen 2018 tot 6,6 procent. Maar om tot een volledige tewerkstelling te komen, zou dat cijfer nog moeten zakken naar 3 procent, een percentage dat wordt beschouwd als volledige tewerkstelling. 0 procent is onmogelijk, want ontslagen werknemers en nieuwkomers op de arbeidsmarkt hebben altijd wat tijd nodig om aan een job te raken.

En ook de vergelijking met Duitsland is niet de meest evidente. In het land van Merkel is er momenteel een werkloosheidsgraad van 4,1 procent, een heel stuk minder dan de 7,6 procent die er nu al heerst. 

Banenplan

Om tot een "volledige tewerkstelling" te komen, zouden er in ons land nog eens 240.000 jobs moeten bijkomen, bovenop de 216.000 die er volgens voorspellingen deze regeerperiode bijkomen.

Om dat resultaat uiteindelijk te behalen, is er volgens Peeters een banenplan nodig, zoals afgesproken in het regeerakkoord. "Dat zou de krijtlijnen kunnen uittekenen van hoe we een volledige werkgelegenheid willen bereiken", zegt de minister. "Belangrijk is dat er goed samengewerkt wordt met de sociale partners en tussen de verschillende beleidsniveaus. Ik ga bekijken hoe we een banenplan kunnen opstellen waarbij alle entiteiten betrokken zijn."