Politie slaagt erin om criminele bitcoins om te zetten in 1,8 miljoen echte euro's

De politie van de zone Torhout-Gistel in West-Vlaanderen heeft 946 in beslag genomen bitcoins verkocht. Een primeur. De verkoop van de digitale munten was goed voor een bedrag van 1.795.000 euro, geld dat naar de staatskas vloeit.
AFP or licensors

De bitcoins waren afkomstig van een 25-jarige computerprogrammeur uit Torhout. De man had op het internet een handeltje in synthetische drugs opgezet. Hij liet zich betalen in bitcoins, een virtuele munt op het internet die vooral in trek is bij criminelen.

De praktijken kwamen op een knullige manier aan het licht door de spaarzaamheid van de programmeur-drugsdealer.

Hij plakte te weinig postzegels op de pakjes die hij verstuurde. Op de achterkant van de pakjes noteerde hij de naam van een echt bedrijf als retouradres. Die onvoldoende gefrankeerde pakketten vol drugs werden door een bedrijf in Gistel geopend en dat verwittigde  meteen de politie.

Politie maakte zelf virtuele portefeuille aan op het internet

De 946 bitcoins van de drugsverkoper werden zes maanden geleden verbeurd verklaard. De politie van Turhout-Gistel is er nu in geslaagd om het virtuele geld om te zetten in echte euro's.

De politie moest daarom op het internet zelf een virtuele portefeuille aanmaken en op zoek gaan naar een wisselagent, die de bitcoins wilde omzetten in hard geld.

De expertise die de agenten bij de procedure opdeden, maar ook bij het blootleggen van de zaak, komt de politiezone nu ten goede: de onderzoekers, die aan zelfstudie deden om zich te verdiepen in de wereld van het virtuele geld, worden nu als gastsprekers gevraagd op studiedagen.

 

Meest gelezen