Proces gestart tegen families die kinderen inschakelden voor diefstallen in bankkantoren

In Brussel staan twee families terecht die hun minderjarige kinderen inschakelden om over heel het land diefstallen te plegen in bankkantoren. De bende viseerde voornamelijk ouderen, die een makkelijk doelwit vormden. De kinderen werden regelmatig opgepakt, maar werden na hun vrijlating onmiddellijk terug op dievenpad gestuurd. Het parket van Halle-Vilvoorde eist tot 4 jaar cel tegen de ouders en hun familieleden.

De Roemeense bende was eerder al actief in Duitsland en Spanje, maar kon begin dit jaar worden opgerold na een reeks feiten in ons land. Toch werden er sindsdien al kinderen van de twee families in Zwitserland betrapt bij gelijkaardige feiten. "Het gaat om een rondtrekkende dievenbende zich dagelijks bezig hield met het plegen van misdrijven", sprak de openbaar aanklager. "Het gaat om diefstallen in bankkantoren, die vaak gepaard gingen met geweld. De slachtoffers werden afgeleid, waarna hun geld werd gestolen. Nadien werd een groot deel van het geld overgeschreven naar Roemenië."

"Kinderen belden telkens om te vertellen hoeveel buit ze gemaakt hadden"

Het parket tilt zwaar aan het feit dat de bende daarvoor tieners inzette. De ouders waren niet altijd aanwezig bij de diefstallen, maar volgens het parket is het duidelijk dat ze daartoe instructies gaven. "Op de telefoontaps is dat duidelijk te horen. De kinderen belden telkens om te vertellen hoeveel buit ze hadden gemaakt", aldus de substituut-procureur.

In ons land startte de federale gerechtelijke politie van Halle-Vilvoorde eind november met een onderzoek, nadat een van de verdachten op heterdaad betrapt werd in Overijse. Omdat de man reed met een Bulgaarse nummerplaat die in die periode ook was opgemerkt in Lennik, Asse en Vilvoorde, vermoedden de speurders dat de man deel uitmaakte van een bende. In februari ging het gerecht over tot een reeks huiszoekingen in Charleroi, waar de twee families verbleven. Zeven verdachten werden opgepakt en moesten zich vanmorgen voor de Brusselse strafrechter verantwoorden. Een van de vrouwen werd na enkele maanden vrijgelaten, maar vluchtte het land uit en liet vandaag verstek gaan.

Tegen de kopstukken eist het parket 4 jaar cel. De anderen riskeren straffen van 2 en 3 jaar cel. Het vonnis valt op 14 juli.

Meest gelezen