Rechtszaak MH17 wordt in Nederland gevoerd

De rechtszaak over de ramp met de vlucht MH17 boven Oekraïne - nu al drie jaar geleden - zal voor een Nederlandse rechter worden gevoerd. Dat zijn de vijf landen die het strafrechtelijk onderzoek voeren, overeengekomen. Die landen zijn Nederland, België, Maleisië, Australië en Oekraïne, de meest betrokken landen. Bij de 298 mensen die toen omkwamen, waren er 196 Nederlanders.

Internationaal onderzoek wees al uit dat het vliegtuig werd geraakt door een raket, afgevuurd vanuit oorlogsgebied gecontroleerd door pro-Russische rebellen, vanop een Russische raketlanceerder. Rusland heeft de conclusies van dat onderzoek al verworpen.

Er is lang onderhandeld over waar de verdachten zouden moeten worden berecht. Nederland stelde voor om een VN-tribunaal op te richten, maar Rusland blokkeerde dat. Een tribunaal door de 5 landen samen lag ook moeilijk door het grote verschil tussen de rechtssystemen. Zo geldt in Maleisië de doodstraf.

De beslissing om het proces in Nederland te laten doorgaan zou de uitlevering van verdachten wel kunnen bemoeilijken. Nederland kan als te partijdig worden beschouwd, wegens het grote aantal Nederlandse slachtoffers. Het is nog niet duidelijk wanneer het proces van start zal kunnen gaan.

Meest gelezen