Sigarettenautomaat wordt verleden tijd in Nederland

Sigarettenautomaten moeten verdwijnen uit de horeca in Nederland. Ook supermarkten en tankstations zullen geen sigaretten meer in het zicht mogen uitstallen. "Roken is erg ongezond, en het is belangrijk dat we ingrijpen om onze jeugd te beschermen", zegt staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn, die het wetsontwerp op tafel legt.
GODONG / BSIP

Vandaag telt Nederland nog zo'n 13.000 sigarettenautomaten, maar vanaf 2022 wil de staatssecretaris ze weg uit de horeca. Twee jaar vroeger, in 2020, mogen sigaretten ook niet meer in het zicht uitgestald worden in supermarkten en tankstations. 

"Roken is erg ongezond en het is belangrijk dat we ingrijpen om onze jeugd te beschermen. Dat vind ik mijn taak als staatssecretaris van Volksgezondheid", zegt Van Rijn. "We moeten vooral jongeren helpen om van het roken af te komen en zorgen dat ze niet gaan roken". Van Rijn zegt te hopen op een "rookvrije generatie".

Ook Frankrijk gaat strijd aan met de sigaret

Ook Frankrijk neemt extra maatregelen om roken te ontmoedigen. Premier Edouard Philippe, die gisteren de regeringsplannen toelichtte in het parlement, kondigde aan dat de Franse regering de prijs van een pakje sigaretten wil optrekken tot 10 euro, terwijl het nu ongeveer 7 euro kost. Dat betekent een prijsstijging van liefst 40 procent.

"Tabak is in Frankrijk verantwoordelijk voor 80.000 overlijdens", zei de premier, die erop wees dat het verbruik bij jongeren stijgt. "Niets doen is uitgesloten."

Meest gelezen