Simone Veil krijgt laatste rustplaats in Panthéon in Parijs

De Franse politica Simone Veil krijgt een laatste rustplaats in het Panthéon, de burgerlijke tempel in Parijs waar veel vooraanstaande Fransen begraven liggen. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron gezegd tijdens de uitvaart van Veil. Ze is nog maar de vijfde vrouw voor wie die eer is weggelegd.
AFP or licensors

De afscheidsplechtigheid voor Simone Veil vindt plaats op de Cour d'Honneur van het Hôtel des Invalides in Parijs. Voor ons land is premier Charles Michel aanwezig.

De Franse president Macron maakte in zijn afscheidsrede bekend dat Veil een laatste rustplaats krijgt in het Panthéon. Hij zegt zo "te getuigen van de enorme dank van het Franse volk voor een van haar zo geliefde kinderen". Ook de echtgenoot van de politica zal in het Panthéon opgebaard worden.

Simone Veil overleed vorige week op 89-jarige leeftijd. Veil overleefde de holocaust en was een belangrijke voorvechtster van de vrouwenemancipatie. Ze was de eerste vrouwelijke minister in Frankrijk en de grondlegster van de abortuswet. In 1979 werd ze ook de eerste vrouwelijke voorzitter van het Europees Parlement.

BELGA/DOPPAGNE
AFP or licensors

Meest gelezen