Spaanse premier wijst nieuwe poging tot Catalaanse onafhankelijkheid af

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft een wetsontwerp voor een referendum over Catalaanse onafhankelijkheid scherp veroordeeld.
AFP or licensors

In het regionale parlement in Barcelona dienden de in Catalonië regerende partijen gisteren een wetsontwerp in voor een referendum over onafhankelijkheid van hun regio.

Indien het ja-kamp meer dan de helft van de stemmen haalt, zal het Catalaanse parlement zich binnen de twee dagen na het referendum onafhankelijk verklaren van Spanje.

Naar verwachting zullen de separatistische partijen, die in het parlement in Barcelona een meerderheid hebben, de wet in augustus doordrukken.

Het referendum is gepland voor 1 oktober van dit jaar. De vraag zal luiden: "Wilt u dat Catalonië een onafhankelijke staat in de vorm van een republiek wordt?".

"Autoritaire waanvoorstellingen"

Het wetsvoorstel zorgt voor een nieuwe clash tussen de conservatieve regering in Madrid en de Catalaanse regerende coalitie. 

Premier Rajoy waarschuwde al meermaals dat de afscheuring van de economisch sterkste regio van Spanje onder geen enkel beding zal worden toegelaten. "De autoritaire waanvoorstellingen" van de Catalanen zullen nooit de "sereniteit en de balans van onze democratische staat kunnen overstijgen", aldus Rajoy. 

Ook het Spaanse Hooggerechtshof bestempelde een referendum over onafhankelijkheid als illegaal. In het Catalaanse ontwerp staat echter dat een via referendum aangenomen wet een "hogere rang" heeft dan alle andere bestaande wetten.

Meest gelezen