Tientallen gevangenen slapen op de grond

In verschillende gevangenissen in ons land slapen mensen op matrassen op de grond. Het zijn er tot 200 per nacht. Dat blijkt uit cijfers die Groen heeft opgevraagd bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en die in De Morgen staan.

Volgens Kamerlid Stefaan Van Hecke van Groen is de situatie onhoudbaar voor tientallen gevangenen. "Zij slapen op een matras, of iets wat op een matras lijkt, op de grond in cellen die vaak al heel smal zijn. Dikwijls liggen die gevangenen dan ook vlak bij het toilet in de cel. Dat zijn onmenselijke toestanden." Volgens cijfers die Van Hecke kreeg van de minister van Justitie gaat het de laatste weken om een 200-tal mensen per nacht.

Te veel volk

Overbevolking is al lang een probleem in de Belgische gevangenissen. Maar de laatste twee jaar is er beterschap. In 2015 zaten er nog 10 procent meer mensen in de cel dan er eigenlijk plaatsen zijn. In 2016 was de overbevolking net onder de 10 procent gezakt. Maar de laatste maanden stijgt het aantal gevangenen opnieuw. Er zitten op dit moment zo'n 10.600 mensen in de Belgische gevangenissen, terwijl minister Geens dat aantal onder de 10.000 wil brengen.

Van Hecke wil dan ook dat Geens ingrijpt. "Het kan al eens gebeuren dat er een matras wordt bijgeschoven als noodoplossing, maar nu slapen er al wekenlang tientallen mensen op de grond in slechte omstandigheden. Dat kan niet." Hij wijst er ook op dat ons land al eens veroordeeld is door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, omdat gevangenen niet altijd goed behandeld worden. Minister Geens zegt dat hij beseft dat er een probleem is, en dat er op termijn zo'n 350 plaatsen bijkomen.

Meest gelezen