Trump teleurgesteld in gebrek aan Chinese daadkracht

De Amerikaanse president Trump is ontgoocheld dat China er niet in slaagt om Noord-Korea te doen afzien van zijn testen met raketten. De spanning op het Koreaanse schiereiland loopt intussen op.
Bij zijn bezoek aan de VS waren Trump en Xi nog de beste vrienden.

Het Noord-Koreaanse regime lanceerde eergisteren voor het eerst met succes een intercontinentale raket. Het Pentagon verklaarde dat het blijkbaar om een nieuw type van een Noord-Koreaanse langeafstandsraket ging die de Verenigde Staten zou kunnen raken. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un noemde de test ironisch een "cadeautje" voor de Amerikaanse nationale feestdag.

Als reactie op de raketproef organiseerde het Zuid-Koreaanse leger samen met de Amerikanen een doorgedreven militaire oefening, waarbij ook raketten werden afgeschoten. De Amerikaanse legerleiding acht een confrontatie met Noord-Korea niet meer uitgesloten. Kim Jong-un waarschuwde de Amerikanen dat er nog meer raketten zullen komen.

De Amerikaanse president Trump, die vandaag aan zijn tweede buitenlandse reis is begonnen, is door de Noord-Koreaanse provocaties danig uit zijn sas. Hij had op China gerekend om Noord-Korea in te tomen, maar dat is duidelijk niet gelukt. In een tweet zegt Trump dat de handel tussen China en Noord-Korea blijkbaar belangrijker is dan de belofte om druk uit te oefenen op Kim Jong-un.

(Lees verder onder de tweet)

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov maant iedereen intussen aan om geen overhaaste beslissingen te nemen. "Alle pogingen om een krachtdadige en militaire oplossing te zoeken door een resolutie van de Verenigde Naties als excuus te gebruiken, is voor ons onaanvaardbaar. Dat zou onvoorspelbare gevolgen hebben voor de hele regio", zegt Lavrov.

Meest gelezen