Vliegende mieren massaal op bruidsvlucht dankzij warme weer

Op verschillende plaatsen in ons land zien we vandaag zwermen vliegende mieren. Dat komt omdat het warme en rustige weer ideaal is voor hen om te paren. Maar wees gerust, na één of twee dagen kruipen ze letterlijk weer onder de grond. De vrouwtjes dan toch, want de mannetjes overleven de paring niet.
© fotototo - creative.belgaimage.be

Vliegende mieren zijn de vruchtbare mannetjes en vrouwtjes uit de kolonie. Zij hebben vleugels om te kunnen paren met mieren uit andere nesten en zo een nieuwe kolonie te starten. De mieren vliegen uit in zwermen en paren hoog in de lucht tijdens hun zogenaamde bruidsvlucht. Nadat de vrouwtjes succesvol gepaard hebben, werpen ze hun vleugels af om ondergronds hun eitjes te kunnen leggen. De mannetjes sterven door oververmoeidheid, zij hebben verder geen nut meer.

“De zwermen vliegende mieren komen voor in juli en augustus, wanneer de temperatuur, de luchtvochtigheid en de wind precies goed zijn om te paren", zegt insectenkenner Marc Pollet. “Het paren duurt niet lang: van enkele uren tot maximaal twee dagen."

© FLPA/Richard Becker - creative.belgaimage.be

Tijd om te bijten of te steken hebben de mieren alvast niet tijdens de paring. Enkel wanneer ze zich bedreigd voelen, durven ze wel eens van zich af te bijten. Maar meer dan een licht geïrriteerde huid houdt u daar niet aan over.

© FLPA/Richard Becker - creative.belgaimage.be

Aan zwermen vliegende mieren kan u overigens niet veel doen, omdat het een natuurlijk fenomeen is. Het probleem gaat gewoon vanzelf over na de paring. Pollet is geen voorstander van insecticiden, vooral omdat de paring maar een korte poos duurt. “Het voornaamste is om de mieren weg te houden uit de woning door ze bijvoorbeeld buiten te borstelen. Dat is gelukkig zelden nodig, want de gevleugelde vormen zijn het niet gewoon om binnen te leven”, zegt Pollet.

Meest gelezen