Volvo begraaft benzine- en dieselauto: vanaf 2019 enkel nog hybride of elektrische Volvo's

Volvo zal vanaf 2019 enkel nog elektrische of hybride auto's produceren. Dat heeft het bedrijf net bekendgemaakt. De autofabrikant trekt met andere woorden de stekker uit de productie van auto's die puur op benzine of diesel rijden.

Volvo wordt de eerste traditionele autobouwer die een einddatum prikt om te stoppen met de productie van gewone benzine- of dieselwagens. De Zweedse autofabrikant volgt daarmee bijvoorbeeld Tesla, dat enkel elektrische luxeauto's fabriceert.  "Deze aankondiging is het einde van de auto met een gewone verbrandingsmotor", zegt Volvo ceo Hakan Samuelsson.

Tussen 2019 en 2021 zullen 5 nieuwe modellen worden voorgesteld die ofwel volledig elektrisch ofwel hybride* zullen zijn. Het gaat om 3 Volvo-modellen en 2 modellen van Polestar, de sportwagendivisie van Volvo Cars. "In de toekomst zal er geen enkele Volvo meer van de band rollen die geen elektrische motor aan boord heeft."

VAB: "Diesel zit aan zijn limiet"

Volgens mobiliteitsorganisatie VAB is het twijfelachtig dat elektrisch rijden de enige optie wordt. "Daarom dat Volvo ook voor hybride kiest", zegt Maarten Matienko van VAB. Bovendien is Volvo niet de enige autobouwer die aangeeft op elektrisch en hybride in te zetten. "Volkswagen groep heeft tegen 2025 tot 2030 zo'n 25 nieuwe modellen aangekondigd. Diesel zit -zeker wat vervuiling betreft- aan zijn limiet. Het wordt moeilijk om ze milieuvriendelijker te maken. De toekomst is zeker elektrisch, CNG en benzine al dan niet gecombineerd met elektrisch."

* Een hybride wagen is een auto waarin twee aandrijvingen worden gecombineerd. In de praktijk gaat het vaak om een auto met een klassieke verbrandingsmotor op diesel of benzine die wordt gecombineerd met een elektrische motor.

Meest gelezen