VRT: "Als advocaat drugsbaron ons contacteert, zullen we duidelijk maken dat het om fictie gaat"

De opnames van de nieuwe VRT-fictiereeks "Undercover" gaan door zoals gepland. De advocaat van Janus van Wesenbeeck - de drugsbaron die als inspiratie diende - wil de reeks tegenhouden, maar de VRT werd nog niet door hem gecontacteerd. "Als zijn advocaat ons contacteert, zullen we hem duidelijk maken dat het om een fictief verhaal gaat", zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem.

Productiehuis De Mensen werkt momenteel voor VRT aan de reeks "Undercover", waarin Tom Waes een Belgische undercoveragent speelt die samen met een Nederlandse collega infiltreert in het drugsmilieu aan de Belgisch-Nederlandse grens.

Het verhaal is gebaseerd op de Nederlandse drugsbaron Janus van Wesenbeeck, die in 2011 door een rechtbank in Hasselt veroordeeld werd tot tien jaar cel, en in 2012 tot zes jaar cel. In 2015 kwam hij vervroegd vrij, op voorwaarde dat hij België verliet.

"Reeks helemaal niet biografisch"

Het weekblad "Humo" berichtte maandag dat Van Wesenbeecks advocaat Luc Delbrouck de reeks wil tegenhouden. "Ik heb een brief klaar voor de producent van de reeks, waarin ik een aantal vragen heb geformuleerd. Als daar geen bevredigend antwoord op komt, zullen wij stappen ondernemen om de uitzending te verhinderen", zei hij. "Men kan niet zomaar een biografie maken van iemand zonder die daar zelfs maar over aan te spreken."

VRT-woordvoerder Hans Van Goethem benadrukt dat de reeks allesbehalve een biografie van Van Wesenbeeck is. "We zijn op zoek gegaan naar een case, en baseerden ons op een aantal gekende feiten waarrond we een verhaal hebben geschreven over undercoveragenten. Er zijn dus een aantal herkenningspunten, maar verder is het helemaal niet biografisch."

Opnames gaan door

Van Goethem zegt dat de VRT voorlopig nog niet gecontacteerd werd door advocaat Luc Delbrouck.

"Als we officieel gecontacteerd worden door Van Wesenbeecks raadsman, zullen we de dialoog aangaan. Ik denk dat we hem er dan van zullen kunnen overtuigen dat het om een fictief verhaal gaat."

Intussen gaan de opnames gewoon door.

Meest gelezen