Amnesty: "EU keert vluchtelingen de rug toe: aantal doden op Middellandse Zee stijgt"

Het aantal doden op de Middellandse Zee stijgt en dat komt omdat de Europese Unie de vluchtelingen en migranten de rug toekeert. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een nieuw rapport. Volgens Amnesty wordt 2017 het dodelijkste jaar voor de migratieroute tussen Libië en Italië. In verhouding vallen er nu 3 keer zo veel doden als in 2015, bij het begin van de vluchtelingencrisis.

Europese regeringen slagen er niet in verdrinkingen te voorkomen en zijn blind voor de misbruiken, waaronder foltering en verkrachting, staat in het nieuwe rapport "A perfect storm: the failure of European policies in the Central Mediterranean."

"In 2015 besloot de Europese Unie om veel meer in te zetten op zoek- en reddingsoperaties op de Middellandse Zee, net omdat er zo veel doden gevallen waren", zegt Eva Berghmans van Amnesty. "Wat zien wij nu? Na nauwelijks twee jaar is de focus opnieuw verschoven naar het bewaken van de buitengrenzen, naar het tegengaan van mensensmokkel en is men dat redden van die mensen veel te veel uit het oog verloren, met als gevolg een veel hogere dodentol dan voorzien." 

"Hoewel het aantal doden piekt - meer dan 2.000 sinds januari - slaagt de EU er niet in een adequate en degelijke humanitaire operatie te ontplooien in de buurt van de Libische territoriale wateren", stelt Amnesty. "In plaats daarvan wordt de samenwerking toegespitst op het versterken van de mogelijkheden van de Libische kustwacht om boten te onderscheppen of te verhinderen dat boten vertrekken." 

"Als de tweede helft van dit jaar wordt zoals de eerste was, en er geen dringende actie wordt ondernomen, wordt 2017 het dodelijkste jaar voor de dodelijkste migratieroute in de wereld", zegt Eva Berghmans. "De EU moet meer vaartuigen sturen naar de plaatsen waar ze nodig zijn en moet de samenwerking met de zeer slecht functionerende Libische kustwacht opnieuw bekijken. Uiteindelijk is er maar één duurzame en menselijke manier om te komen tot een vermindering van de aantallen mensen die met dergelijke verschrikkelijke tochten hun leven op het spel zetten: meer veilige en legale routes openen voor migranten en vluchtelingen om Europa te bereiken."

EU-ministers vergaderen over nieuw Europees migratieplan

Later vandaag vergaderen EU-ministers in Estland over een nieuw Europees migratieplan. Daarbij wordt gedacht aan extra steun voor de Libische kustwacht, maar dat is problematisch, zegt Amnesty, want die Libische kustwacht mishandelt migranten.

Wie vastzit in Libië is kwetsbaar voor mensenrechtenschendingen en misbruiken, waaronder moord, foltering, verkrachting, ontvoering, dwangarbeid en willekeurige opsluiting voor onbepaalde tijd in wrede, onmenselijke en mensonterende omstandigheden, benadrukt Amnesty.

Getuigen: "Alsjeblieft, alsjeblieft, niet de Libische politie"

Een Nigeriaanse man vertelde Amnesty dat hij met 140 anderen had vastgezeten op een boot die 9 uur lang water maakte. "Iedereen van ons was aan het bidden. Toen ik de lichten (van de reddingsboot) zag, dacht ik: alsjeblieft, alsjeblieft, niet de Libische politie." 

Een man uit Bangladesh: "We waren met 170, op een rubberen boot. We werden teruggebracht naar de gevangenis en daar vroegen ze ons om meer geld. Ze zegden: "Als jullie betalen, zal niemand jullie tegenhouden deze keer, want wij zijn de kustwacht... Libische gevangenissen zijn de hel." 

Meest gelezen