Elke dag melden zo'n 50 Belgen mogelijk gesjoemel van buur of kennis

Het meldpunt sociale fraude krijgt elke dag gemiddeld 50 mails en telefoontjes van Belgen die vermoeden dat iemand in hun omgeving sjoemelt. Vorig jaar waren er nog 30 meldingen per dag. Dat schrijft Het Nieuwsblad.
.

Een buurman met een verdacht dure auto. Bestelwagens met buitenlandse nummerplaten die af en aan rijden in uw straat. Of een kennis die niet lijkt te wonen op z'n officiële adres. Als u vermoedt dat iemand in uw omgeving fraudeert, dan kunt u sinds 2015 terecht bij een speciaal meldpunt. En veel Belgen weten dat. In de eerste drie maanden van dit jaar kreeg het meldpunt zo'n 50 oproepen per dag. In heel vorig jaar waren dat er zo'n 30 per dag. Er is dus een duidelijke stijging.

Meldpunt wordt bekender

Volgens staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open VLD) komt die toename er doordat het meldpunt bekender wordt: "Vroeger kwamen al die meldingen terecht bij verschillende inspectiediensten, nu proberen we die te centraliseren via het meldpunt, en dus is het logisch dat het aantal oproepen stijgt." Die meldingen gebeuren door gewone burgers, maar ook vakbonden of werkgevers kunnen met hun vermoedens over fraude bij het meldpunt terecht.

Vooral zwartwerk en domiciliefraude

Veruit de meeste meldingen gaan over zwartwerk. Het zijn er dit jaar al meer dan 2.000. Op twee staan de mails en telefoontjes over domiciliefraude. Iemand die een vals adres opgeeft, om zo een hogere uitkering te krijgen. Maar ook sociale dumping, vaak buitenlandse arbeiders die in slechte omstandigheden werken, wordt dikwijls gemeld.

Volgens De Backer gebeurt er ook echt iets met al die informatie: "Met ongeveer twee derde van de klachten kunnen we aan de slag. De inspectiediensten openen dan een dossier of voegen elementen toe aan bestaande dossiers. Dankzij het meldpunt kunnen we vaak moeilijk opspoorbare zaken, zoals sociale dumping, opsporen en aanpakken." Vorig jaar werd op die manier zo'n 5 miljoen euro uit fraude gerecupereerd.

Meest gelezen