EU identificeert de ideale Europese stad, en Leuven speelt een rol

De ideale Europese stad op vlak van cultuur en creativiteit is een mix van acht steden, waaronder Leuven. Dat blijkt de eerste "Cultural and Creative Cities Monitor" van de Europese Commissie. Leuven wordt gelauwerd om zijn onderwijs en menselijk kapitaal.

Droomt u ervan om in de "ideale Europese stad" te wonen? Dan doet u er goed aan om in de volgende acht verschillende Europese steden een stekje te zoeken. Want de ideale stad op cultureel en creatief vlak heeft volgens de Europese Commissie:

  • de culturele centra en faciliteiten van Cork in Ierland
  • de culturele participatie en aantrekkingskracht en de creatieve jobs van Parijs
  • de innovatie waar Eindhoven voor staat
  • de nieuwe jobs in creatieve sectoren zoals in de Zweedse stad Umeå
  • de openheid en tolerantie van Glasgow
  • de lokale en internationale bereikbaarheid en connecties die Utrecht rijk is
  • de kwaliteit van het beleid in Kopenhagen
  • en het menselijke kapitaal en onderwijs waar Leuven sterk staat.

(lees verder onder afbeelding)

De monitor

Via de "monitor van culturele en creatieve steden" wil de Europese Commissie nagaan hoe een selectie steden in Europa scoren op cultureel en creatief vlak. Concreet werden de gegevens van 168 steden uit 30 Europese landen verzameld. Voor ons land werden Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Leuven, Luik, Bergen, Namen en Oostende onder de loep genomen.

De steden krijgen een score voor drie onderzoeksdomeinen (culturele levendigheid, creatieve economie en participatie) met daaronder nog subdomeinen. Het is de bedoeling dat beleidsmakers en burgers zo steden met elkaar kunnen vergelijken en van elkaar kunnen leren.

Naast de ideale mix van 8 steden, blijkt uit de monitor dat Parijs, Kopenhagen, Edinburgh, Eindhoven en Galway over het algemeen het best scoren qua cultuur en creativiteit, elk respectievelijk binnen hun eigen poule naargelang het aantal inwonersaantal.

U kunt de monitor hier zelf raadplegen.

"Size isn't everything" en meer welvaart

Uit de eerste monitor - die voortaan elke twee jaar een update zal krijgen - trekt de Europese Commissie nog enkele andere conclusies.

Zo zijn het kennelijk niet altijd de grootste steden die het best scoren op cultureel en creatief vlak. Zeker op culturele levendigheid en participatie van de burger scoren kleine en middelgrote steden vrij goed in vergelijking met de grote steden. Daarmee samenhangend blijkt uit de monitor dat hoofdsteden heel goed scoren, maar toch relatief vaak slechts de zilveren medaille behalen en de gouden moeten laten aan een kleinere stad.

Daarnaast blijkt dat steden die goed scoren voor cultuur en creativiteit het ook goed doen op gebied van jobs en menselijk kapitaal. Zo hebben de goed scorende steden opgenomen in de monitor doorgaans meer hooggeschoolde inwoners (tot 15 procent meer dan andere steden), zijn er 19 procent meer jobs en trekken ze ook 8 procent meer jonge mensen aan.Ten slotte is er ook een duidelijke link tussen cultuur en creativiteit enerzijds en welvaart anderzijds.

U kunt de bevindingen hier zelf in extenso lezen.

De Belgische steden

Leuven doet het dus goed in de monitor en zit in de mix van de ideale stad. Maar ook de andere Belgische steden doen het goed. Zo staat Gent voor culturele levendigheid op de tweede plaats in de categorie L (250.000-500.000 inwoners), net na Firenze. Brugge staat in zijn categorie daarvoor op plaats vijf.

Brussel en Bergen staan in hun categorie van steden elk op plaats drie voor wat betreft creatieve economie. Oostende scoort in de categorie kleine steden dan weer op het gebied van participatie.

Meest gelezen