Europees Parlement wil Turkse toetredingsgesprekken stoppen

In het Europees Parlement is vandaag een resolutie goedgekeurd die oproept om de onderhandelings­gesprekken met Turkije stop te zetten, als het land de geplande grondwets­wijzigingen doorvoert. Turkije benadrukt echter dat het nog steeds lid wil worden van de EU.
AFP or licensors

Een ruime meerderheid van de Europese parlementsleden ziet de Turkse toetreding tot de Europese Unie niet zitten. In een parlementaire stemming keurden ze een resolutie goed waarin staat dat de onderhandelings­gesprekken moeten worden stopgezet, als president Erdogan daadwerkelijk meer macht krijgt door het referendum in april.

De Turkse eerste minister, Binali Yildirim, liet weten dat Turkije nog steeds lid wil worden van de Europese Unie, maar noemt de resolutie verwarrend. Turkije hecht volgens hem weinig waarde aan het besluit, omdat het niet de visie van de hogere Europese lichamen weergeeft.

Toegenomen ongenoegen over Turkije

De resolutie toont echter wel aan dat meer en meer landen niet akkoord gaan met de situatie in Turkije en de manier waarop Erdogan zijn politieke tegenstanders behandelt sinds de mislukte staatsgreep in Turkije vorige zomer.

Volgens Erdogan is zijn verhoogde macht noodzakelijk om de Turkse veiligheid te kunnen garanderen zowel binnen als buiten het land. Sommige veranderingen van de grondwet werden reeds doorgevoerd in april, maar onder meer het schrappen van de functie van eerste minister vindt pas plaats binnen twee jaar.

Oppositiepartijen en mensenrechtenorganisaties zeggen dat de grondwetswijzigingen een grote impact zullen hebben op de rechterlijke onafhankelijkheid in Turkije.

Europa reageert te mild

Volgens sommige Europarlementsleden gaat de resolutie echter niet ver genoeg. Kati Piri, de verantwoordelijke voor de onderhandelingen met Turkije, vindt dat Europa te veel op zijn lauweren rust en stil afwacht tot de situatie in Turkije verbetert. Volgens haar zullen Erdogans autoritaire praktijken zo alleen maar toenemen.

Het is nog maar de vraag of de resolutie ook effectief gehoor krijgt. Heel wat parlementsleden zijn bang dat de vluchtelingendeal met Turkije wordt stopgezet, zodra de Turkse onderhandelingen voor het EU-lidmaatschap worden opgeblazen.

Meest gelezen