Gerecht zoekt nog minstens één terreurverdachte na vondst van wapenarsenaal en politie-uniformen

Het gerecht is nog op zoek naar minstens één verdachte van de terreurcel die gisteren (grotendeels) werd opgerold. De vrees van de veiligheidsdiensten is dat de gezochte personen zich in het nauw gedreven zullen voelen. Het terreurniveau wordt voorlopig niet verhoogd.

"De speurders zoeken nog een of meerdere mannen die een band hebben met de twee verdachten die gisteren zijn aangehouden", zegt VRT-journaliste Liesbeth Indeherberge. "Dat zijn twee broers die banden hebben met de Brusselse motorbende Kamikaze Riders. Die motorbende heeft een aantal geradicaliseerde leden, twee van hen zijn al veroordeeld voor terrorisme."

De verdachten die nog gezocht worden, zijn waarschijnlijk wel op de hoogte van de huiszoekingen en de arrestaties van de nacht van dinsdag op woensdag. "De vrees van de veiligheidsdiensten is dat het gedrag van de nog gezochte verdachten daardoor heel onvoorspelbaar is. We weten dat er gisteren een wapenarsenaal gevonden is, maar ook uniformen van politie- en beveiligingsagenten en ontstekingsmechanismen, dus de verdachten waren al redelijk ver in hun voorbereiding van een aanslag."

Geen verhoging naar terreurniveau 4

Het terreurniveau wordt voorlopig niet verhoogd. OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse, heeft momenteel geen redenen om naar terreurniveau vier - het hoogste - te gaan. Niveau drie blijft voor het hele land voorlopig dus gehandhaafd, maar OCAD volgt het verloop van het onderzoek nauwgezet op. 

Meest gelezen