Hoe kan een boom "ontploffen" door een blikseminslag?

In Wevelgem trok men vanmiddag grote ogen toen een flinke spar "ontplofte" na een blikseminslag. Hoe komt het dat een boom kan exploderen door de bliksem? Weerman Frank Deboosere laat zijn licht schijnen.

"Ook bomen zijn bliksemgevoelig. Maar niet alle bomen reageren op dezelfde manier", legt weerman Frank uit. De schors van de boom blijkt een determinerende factor.

"Bomen met een gladde schors - zoals beuken - zullen het regenwater makkelijker afvoeren. Maar bij bomen met een ruwere bast - zoals wilgen, populieren of eiken - kan het regenwater dieper doordringen in de kern van de boom."

En regenwater diep in boom tijdens een onweer kan een echte bomenkiller zijn. "Als de bliksem dan inslaat op die boom, dan doet de bliksem het water onmiddellijk koken. En dan zal de boom veel makkelijker splijten, ontploffen dus", weet Frank Deboosere.

Ook de diepte van de boomwortels en de kruin spelen een rol. "Diepwortelaars die makkelijker in contact komen met het grondwater - zoals eiken - lopen meer gevaar dan vlakwortelaars. En bomen met een spitse kroon zullen vaker getroffen worden dan bomen met een brede kroon."

Meest gelezen