Natuurhulpcentrum: "Voer een teruggavetaks in voor huisdieren"

Het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek wil dat er een teruggavetaks komt voor huisdieren, vergelijkbaar met de recupelbijdrage voor elektrische apparaten. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Bij het begin van de vakantie krijgen ze daar traditioneel meer dieren binnen.
2016 Getty Images

Het is vaste prik: bij het begin van de zomer worden er bij het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek meer dieren binnengebracht. Van cavia's tot schildpadden, en van konijnen tot leguanen. Het centrum vraagt een bijdrage aan mensen die van hun huisdier af willen. Dat gaat van 10 euro voor een hamster tot 50 euro voor slangen langer dan 1 meter. Maar daarmee raakt het centrum niet uit de kosten.

Daarom pleit Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum voor een teruggavetaks op huisdieren: "Net zoals de recupelbijdage bij elektrische apparaten. Op het ogenblik dat mensen huisdieren kopen, kijken ze niet naar de kosten. Maar als ze er vanaf willen, dan verwachten ze dat wij daar meteen plaats voor maken en dan vinden ze een bijdrage aan ons centrum vaak te duur. Daarom dus beter een teruggavetaks op huisdieren." Ook andere Vlaamse opvangcentra voor dieren steunen die oproep.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft al laten weten dat hij zo'n belasting niet ziet zitten, omdat mensen die wél goed voor hun huisdier zorgen dan ook mee zouden betalen.

Meest gelezen