Parlement Venezuela urenlang bezet door regeringsmilitanten

In Venezuela hebben honderden regeringsgezinde militanten met geweld het parlement bestormd, op de nationale feestdag. Ze hielden het gebouw 9 uur lang bezet en gingen parlementsleden van de oppositie te lijf met stokken en metalen staven.
AFP or licensors
De Venezolaanse president bij zijn speech op de feestdag.

Venezuela heeft al drie gewelddadige maanden achter de rug. Vooral antiregeringsbetogers kwamen de straat op, tegen de linkse president Maduro. Ze beschuldigen hem ervan dat hij de macht naar zich toetrekt, door tegenstanders op te sluiten en de grondwet te willen hervormen. Er vielen al 90 doden.

Gisteren, op de nationale feestdag van Venezuela, werd het parlement aangevallen door aanhangers van Maduro. Ze bestormden het gebouw en pakten de oppositieleden hardhandig aan. Vier parlementsleden raakten gewond, een van hen moest naar het ziekenhuis met hoofdwonden.

Grondwetswijziging in vraag

De aanval gebeurde op het moment dat het parlement een voorstel van de oppositie goedkeurde om een referendum te houden op 16 juli. Venezolaanse kiezers krijgen dan de kans om de grondwetswijziging te verwerpen die president Maduro naar zijn hand wil zetten. Maar ook vicepresident El Aissami was olie op het vuur komen gieten. Hij verdedigde de grondwetswijziging en zei dat globale machten zoals de Verenigde Staten Venezuela opnieuw willen onderdrukken. Daarop verzamelden zich tientallen regeringsaanhangers voor het gebouw en drongen ze er binnen, onder het oog van bewakingspersoneel.

Inval veroordeeld

De Verenigde Staten waren er als de kippen bij om de inval te veroordelen. “Dit geweld is een aanval op de democratische principes waarvoor de onafhankelijkheidsstrijders 206 jaar geleden hebben gestreden”, zei de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Ook president Maduro zelf veroordeelde het geweld, maar vond dat de oppositie niet genoeg doet om de “terreuraanvallen” op de ordediensten door antiregeringsbetogers te vermijden.

Meest gelezen