Politie ongerust over vondst politie-uniformen bij (grotendeels) opgerolde terreurcel

Er werden gisterennacht niet alleen wapens gevonden bij de (grotendeels) opgerolde terreurcel, maar ook politie-uniformen en een blauw zwaailicht. En dat baart zorgen, benadrukken de vakbonden. "Het feit dat mensen die verdacht worden van terrorisme in het bezit zijn van uniformen wijst erop dat de politie een doelwit is en blijft", zegt ACV Politie.
© Bernal Revert - creative.belgaimage.be

De ontdekking van de politie-uniformen kan volgens Vincent Gilles, voorzitter van de VSOA politie, twee zaken betekenen: ofwel maakten de terreurverdachten zich op om een aanslag te plegen op de bevolking onder het mom van een politieactie, ofwel planden ze een aanslag op een commissariaat. "We hebben het recht om ons zorgen te maken", klinkt het. 

Stéphane Deldicque van ACV Politie benadrukt dat de herkomst van de politie-uniformen cruciaal is. "Gaat het om namaak of echte uniformen?" Dat laatste zou hem zorgen baren. "Voor agenten is het zorgwekkend dat criminelen de hand kunnen leggen op de originele uniformen."

De regel is duidelijk: als een agent merkt dat zijn uniform gestolen is, moet hij of zij dat signaleren. "Agenten zijn zich er goed van bewust dat dat niet onbeduidend is", legt Gilles uit. Toch zijn uniformen moeilijk te traceren omdat ze - in tegenstelling tot wapens - geen serienummer bevatten.

"Waarom blijft dreigingsniveau voor politie op 2+?"

Deldicque begrijpt niet waarom OCAD, het orgaan dat de dreiging in ons land analyseert, het dreigingsniveau voor politie op 2+ houdt, in plaats van naar 3 te gaan zoals de rest van het land. Overstappen naar niveau drie zou betekenen dat er bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden. "Agenten zouden bijvoorbeeld niet meer buiten mogen komen zonder wapen. Dat heeft een impact op het budget, maar wat is de prijs van een leven? "

Volgende woensdag is er een vergadering gepland tussen vertegenwoordigers van de federale en lokale politie en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. "We gaan praten over wat er gebeurd is en welke maatregelen in de toekomst genomen kunnen worden om dit te vermijden."

Meest gelezen