Rellen bij G20 in Hamburg: zeker 70 agenten raken gewond

In de Duitse stad Hamburg is het tot rellen gekomen tussen antiglobalistische betogers en de politie. Dat gebeurde in de marge van de nakende G20-top. Meer dan 70 agenten raakten gewond. De organisatoren en de politie legden de mars stil, maar het bleef onrustig. Het geweld verspreidde zich ook naar andere delen van de stad.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De betoging van de antiglobalisten - de "Welcome to Hell"- mars - was nog niet lang bezig of het kwam al tot problemen, vooral met een harde kern van manifestanten.

Zij weigerden hun maskers af te zetten, nochtans een bevel van de politie. Toen de politie "het zwarte blok van de linkse Autonomen" probeerde te scheiden van de vreedzame betogers, begon de harde kern van linkse antiglobalisten te gooien met projectielen naar de agenten. De massaal opgetrommelde ordediensten zetten daarop het waterkanon in.

De organisatoren annuleerden de mars en ook de politie besloot om de betoging tegen de G20 volledig afgelopen te verklaren. Verschillende betogers werden opgepakt.

Dit kon het geweld niet direct stoppen. Betogers wierpen barricaden op, staken voertuigen in brand, beschadigden winkels en probeerden de piloten van de politiehelikopters te verblinden met lazerstralen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Drie agenten zijn er erg aan toe

Meer dan 70 politieagenten geraakten gewond. Drie agenten zijn er erg aan toe en werden overgebracht naar het ziekenhuis voor verdere verzorging. Eén agent liep verwondingen op aan zijn ogen nadat een bommetje vlakbij zijn gelaat ontplofte.

Over het aantal gewonde betogers heeft de politie geen informatie. Ook de organisatoren van de betoging kunnen niet zeggen hoeveel manifestanten gewond geraakten. Er namen zo'n 12.000 mensen deel aan de mars.

"Meer dan de helft van het totale aantal Belgische agenten"

Vandaag en morgen worden zo'n 100.000 betogers verwacht tegen de G20 en de top in Hamburg. "Hamburg is traditioneel een linkse stad waar de antiglobalisme-beweging een stevige voet aan de grond heeft."

"Ook het feit dat Trump hier is, trekt betogers aan. De Amerikaanse president is hier helemaal niet zo geliefd in Duitsland", zegt VRT-journalist Jan Balliauw ter plaatse.

"De politie is hier wel massaal aanwezig. 20.000 agenten zijn er, dat is meer dan de helft van alle Belgische agenten. Zij moeten verhinderen dat de betogers in de veiligheidszone raken."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
AFP or licensors

Meest gelezen