Trump heeft "redelijk strenge dingen" in gedachten voor Noord-Korea

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij "redelijk strenge dingen" in gedachten heeft als Noord-Korea geen einde maakt aan zijn ambities met nucleaire wapens. Dat heeft hij gezegd tijdens een persconferentie in Polen, waar hij op bezoek is bij de Poolse president Andrzej Duda.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump is zijn tweede buitenlandse reis begonnen met een bezoek aan de Poolse hoofdstad Warschau. Vanmorgen gaf hij samen met de Poolse president Duda een persconferentie. Hij zei daar dat er "iets gedaan moet worden aan Noord-Korea", dat eerder deze week liet zien dat het in het bezit is van een intercontinentale raket. 

Trump zei dat de VS er niet voor schuwen "zeer streng op te treden" tegen Noord-Korea als het land daar aanleiding toe geeft. "Noord-Korea handelde op een zeer, zeer gevaarlijke manier", zei hij. "Ik roep alle naties op om iets te doen aan deze globale bedreiging en om aan Noord-Korea te laten zien dat er consequenties zijn voor hun zeer, zeer slechte houding." 

"Ik heb redelijk strenge dingen waarover we aan het denken zijn", zei Trump, al voegde hij eraan toe dat "dat niet betekent dat we ze ook zullen uitvoeren". Op de vraag of hij bereid is militair in te grijpen in Noord-Korea, gaf hij geen antwoord.

Trump over Rusland: "Destabiliserende houding"

Trump heeft de Oost-Europese landen nogmaals verzekerd dat hij hun veiligheid zal garanderen tegen een eventuele dreiging uit Rusland. Hij zei dat de Verenigde Staten met Polen samenwerkt om een antwoord te bieden aan wat hij "de destabiliserende houding" van Rusland noemde. Hij prees Polen trouwens omdat het een van de weinige NAVO-landen is die zich houden aan de norm dat minstens 2 procent van het nationale inkomen moet worden besteed aan defensie.

Het Kremlin heeft al gereageerd op Trumps uitspraak. Het zegt "het gebrek aan verstandhouding tussen Rusland en de Verenigde Staten te betreuren."

Trump ging ook in op het onderzoek naar de mogelijke inmenging van Rusland in de Amerikaanse verkiezingscampagne. Trump erkent dat er mogelijk sprake kan zijn geweest van inmenging. "Het zou best Rusland kunnen geweest zijn, maar ik denk dat het ook andere landen geweest kunnen zijn."

Dat soort inmenging, vanuit Rusland of andere landen, is volgens Trump al jaren aan de gang. Trump verweet zijn voorganger Barack Obama dat hij niet tijdig ingreep. "Hij dacht dat Hillary Clinton de verkiezing zou winnen en wou de zaak laten rusten."

"Westerse beschaving staat op het spel"

Vanmiddag houdt Trump nog een toespraak bij het monument voor de opstand van Warschau tegen de nazibezetting in 1944. Volgens delen van de tekst die al zijn vrijgegeven, zal hij daar zeggen dat de westerse beschaving op het spel staat.

Hij zal Polen prijzen als een land dat bereid is om de westerse beschaving te verdedigen. "De kernvraag van onze tijd is of het Westen de wil heeft om te overleven", vindt Trump.

Na zijn bezoek aan Polen reist Trump onmiddellijk door naar Hamburg voor de G20 vrijdag en zaterdag. Er wordt vooral uitgekeken naar zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.