Trump speecht in Warschau: "Westerse beschaving staat op het spel"

In een opvallende toespraak in Warschau heeft de Amerikaanse president Donald Trump gewaarschuwd dat de westerse beschaving op het spel staat. Voor Trump is dit "de fundamentele vraag van onze tijd": "Heeft het Westen de wil om te overleven?"

Trump houdt de toespraak op het Krasinskiplein, bij het monument voor de opstand van Warschau tegen de nazibezetting in 1944. Hij werd geïntroduceerd door zijn echtgenote Melania en begon zijn toespraak met lof voor Polen. Lof die in de rest van de speech voortdurend terugkeerde.

Trump ziet Polen, met zijn conservatieve politiek en terughoudendheid tegenover immigratie, als een belangrijke bondgenoot. Volgens Trump speelt het een voorbeeldrol, als een land dat bereid is om de westerse beschaving te verdedigen.

"Heeft het Westen de wil om te overleven?"

Want er zijn belangrijke bedreigingen, waarschuwde Trump. Terrorisme, bureaucratie en  afbrokkelende tradities. Dat zijn de bedreigingen die de westerse maatschappij ondermijnen. 

Trump roept de landen op om samen te werken om de westerse beschaving te redden. De toekomst van het Westen is in gevaar als de naties niet de wil tonen om de uitdagingen het hoofd te bieden, zegt hij.

"De verdediging van het Westen zal uiteindelijk niet alleen afhangen van middelen, maar ook van de wil die de mensen er hebben om te overleven. Dit is de fundamentele vraag van onze tijd: heeft het Westen de wil om te overleven?"

Trump schaart zich achter artikel 5

In zijn toespraak beaamde Trump ook dat de NAVO verplicht is bondgenoten te verdedigen tegen aanvallen. Het is de eerste keer dat hij zich op Europese bodem achter dit principe schaarde. Op een topbijeenkomst van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie in Brussel had hij dit nog nagelaten.

Volgens artikel 5 van het Noord-Atlantisch Verdrag wordt een aanval op een NAVO-lid beschouwd als een aanval op alle leden van het bondgenootschap. Het is een sleutelelement van het verdrag.

Na zijn toespraak reist Trump onmiddellijk door naar Hamburg. Daar staat aan de vooravond van de G20 een ontmoeting op het programma met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Meest gelezen