Turkije pakt directeur Amnesty International op

De Turkse autoriteiten hebben acht mensenrechtenactivisten opgepakt, onder wie de plaatselijke directeur van Amnesty International. De arrestaties gebeurden gisteravond op het eiland Büyükada, net voor de kust van Istanbul. Daar vond een vergadering plaats over mensenrechten in Turkije.

Onder meer de directeur van Amnesty Turkije, Idil Eser, werd opgepakt. Ook een Duitser en een Zweed zijn meegenomen. De mensenrechtenorganisatie noemt de arrestatie "grotesk machtsmisbruik". Ze vragen haar onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. Volgens Amnesty mochten de activisten aanvankelijk geen contact hebben met hun advocaat.

Ook een ander vooraanstaand Turks bestuurslid van Amnesty International zit al sinds juni in hechtenis. Na de mislukte coup van afgelopen zomer in Turkije is het voor mensenrechtenorganisaties erg moeilijk werken in het land. President Erdogan hanteert nog altijd de noodtoestand.

Meest gelezen