Twaalf Belgische militairen zitten vast in oosten van Congo

Twaalf Belgische militairen zitten al enkele weken vast in Kindu, in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Ze bewaken daar militair materieel. Ze kunnen het land niet uit omdat Congo een transportvliegtuig geen toestemming geeft hen en het materieel dat ze bewaken te komen ophalen.

De twaalf militairen verblijven in het kamp Kasuku bij de stad Kindu, in het oosten van land. Ze houden daar hun militaire voertuigen, communicatiemateriaal en wapens in het oog.

Voorlopig zitten ze daar vast omdat Congo hen niet de juiste documenten geeft om het land te verlaten. Het botert al een hele tijd niet meer tussen België en Congo. "Het ligt aan alle kanten moeilijk", zegt minister van Defensie Steven Vandeput. "Het is geen geheim dat Congo een aantal maatregelen heeft genomen die niet altijd even prettig zijn voor België."

De minister gaat daarmee terug naar 14 april toen Congo plots een eind maakte aan de militaire samenwerking met België. Die beslissing volgde wellicht niet toevallig na een communiqué van Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Daarin had hij kritiek gegeven op de omstreden benoeming van premier Bruno Tshibala.

Minister Vandeput wil zijn militairen en zijn legermaterieel zo snel als mogelijk terug naar België overbrengen. "Maar we kunnen dat niet tegen de zin van de Congolezen", waarschuwt hij, "We werken eraan, maar de administratieve molen in Congo gaat vrij traag." 

Meest gelezen