Zondag weer Big Jump voor proper water

Zondag is het weer tijd voor een frisse duik in de waterlopen. Dan vindt immers weer de jaarlijkse "Big Jump" plaats, waarbij over heel Europa wordt opgeroepen om in het water te springen om aandacht te vragen voor proper water. In België wordt op een vijftiental plaatsen gesprongen.
De Big Jump in Oudenaarde in 2014.

De Big Jump bestaat in ons land al sinds 2005. Vorig jaar nam een duizendtal mensen deel. In Vlaanderen springen zondag rond 15.00 uur mensen in het water in Aalst, Dendermonde, Lokeren, Machelen-Zulte, Ninove, Oudenaarde, Overijse en Sint-Truiden. In Brussel gebeurt het in Anderlecht en ook in verschillende Waalse gemeenten vindt het evenement plaats.

De Big Jump gaat in heel Europa verder tot minstens 2021, zo staat te lezen op de website van het initiatief. Het is de deadline voor de Europese Kaderrichtlijn Water, die in 2000 werd aangenomen en tot doel heeft "een goede ecologische toestand" te bereiken voor alle waterlopen. Oorspronkelijk lag de deadline in 2015, "maar door vertraging in verschillende landen, werd hij verschoven naar 2021", legt Clément Magos van initiatiefnemer GoodPlanet Belgium uit.

Meest gelezen