De Decker weigert te antwoorden op vragen onderzoekscommisssie

Armand De Decker, voormalig Senaatsvoorzitter en advocaat van zakenman Patokh Chodiev, heeft in een korte verklaring voor de parlementaire onderzoekscommissie alle beschuldigingen aan zijn adres te ontkend. Hij weigerde ook te antwoorden op vragen over zijn cliënt en verliet de zaal al na enkele minuten.

De Decker zei dat hij zich voor de onderzoekscommissie heeft aangeboden uit respect voor de instellingen. "Ik ben gedurende 33 jaar parlementslid geweest en heb de eer gehad gedurende 8 jaar Senaatsvoorzitter te zijn."

Hij ontkent alles waarvan hij wordt beschuldigd in verband met Kazachgate en zegt dat hij in de hele zaak alleen maar is opgetreden als advocaat van Chodiev. In die hoedanigheid beroept hij zich op zijn beroepsgeheim.

De Decker wordt verweten dat hij als politiek zwaargewicht van de MR zijn invloed heeft aangewend om de zogenoemde afkoopwet sneller tot stand te laten komen.

Wel verwees De Decker naar de rol van de diamantsector bij het schrijven van de wet en naar de "belangrijke rol die CD&V heeft gespeeld waardoor de diamantsector een erg grote invloed kon uitoefenen op de wet die in 2011 in het parlement is goedgekeurd". Commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (SP.A) had daarover vrijdagmorgen uitspraken gedaan op de Franstalige radio, waar De Decker dus graag gebruik van maakte.

Volgens Van der Maelen staat of valt de Kazachgate-commissie niet met Armand De Decker. Hij wijst erop dat De Decker zich nog voor het gerecht moet verantwoorden en dat de parlementaire onderzoekscommissie zich op het systeemfalen concentreert. "Onze commissie moet het systeemfalen onderzoeken van begin 2011. Hoe is het mogelijk dat hier in tgv-snelheid zo'n draak van een wet is goedgekeurd die niet het algemeen belang dient, maar het belang van het grote geld in België. Dit debat zullen we volgende week met de ministers voeren."

"Niet netjes"

"We zitten hier om na te gaan op een serieuze manier of er inderdaad beïnvloeding is geweest", zegt Kamerlid Sonia Becq (CD&V), die ook boos reageert op insinuaties dat CD&V op de afkoopwet zou hebben aangedrongen om de diamantlobby ter wille te zijn. "Ik neem het niet dat men beschuldigingen uit, dat men allerlei hypotheses bovenhaalt en die dan probeert te bewijzen met feiten waarvan men niet zeker is, die niet vaststaan en die niet duidelijk zijn."

Becq zegt alleen maar te kunnen vaststellen dat De Decker zich op zijn zwijgrecht beroept. "Als wij daar tegenin gaan, wil ik niet op mijn geweten hebben dat wij door fouten in de procedure te begaan mensen vrijuit kunnen gaan omdat wij fouten zouden maken."

Kamerlid Vincent Van Quickenborne (Open VLD) erkent dat De Decker als advocaat mocht zwijgen. "Maar wat ik wel vreemd vind is dat hij in plaats van te zwijgen eerst een statement doet waarin hij bepaalde mensen beschuldigt (onder meer CD&V, nvdr.). Ik vind dat zeer vreemd en niet netjes van hem."

Meest gelezen