Dronken met de fiets? Niet langer automatisch rijbewijs kwijt

Wie dronken fietst, riskeert niet langer om meteen zijn autorijbewijs tijdelijk te verliezen. Tot nog toe waren rechters verplicht om het rijbewijs in te trekken, maar door een nieuwe wet mogen ze dat nu zelf beslissen.
Photononstop

Fietsers die dronken worden betrapt door een agent, riskeren naast een fikse geldboete ook de intrekking van hun autorijbewijs. "Bij een overschrijding van 1,5 promille wordt ook het parket verwittigd", zegt Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD), die het wetsvoorstel indiende. "Naar schatting komt het een paar honderd keer per jaar tot een rechtszaak, waarbij het rijbewijs voor een maand wordt ingetrokken."

De Kamer keurde gisteren een wetsvoorstel goed waardoor de rechter niet langer verplicht is het rijbewijs in te trekken. De mogelijkheid blijft met andere woorden bestaan naast de boete, maar de rechter moet zelf over de opportuniteit oordelen. 

Volgens de liberale politica staat de straf vandaag immers vaak niet in verhouding tot het misdrijf. "Uiteraard willen we openbare dronkenschap niet aanmoedigen of goedkeuren. Maar er is geen verband tussen het fietsen en het rijbewijs. Bovendien kan je bij mensen zonder rijbewijs deze intrekking niet eens toepassen."

Meest gelezen