Gatz over oproep Bourgeois: "jammer dat minister-president uit zijn rol valt"

“Brussel heeft een shocktherapie nodig”, pleit Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in een interview dat morgen verschijnt in de Franstalige krant L’Echo. Op de vooravond van de Vlaamse feestdag roept Bourgeois de Brusselaars ook op om voor N-VA te stemmen, maar die oproep is bij Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open Vld) in het verkeerde keelgat geschoten. "De minister-president dient Vlamingen en Brusselaars te verenigen in plaats van te verdelen."

Gatz haalde eerder uit op Twitter en herhaalde zijn kritiek op Bourgeois' pleidooi in "Terzake" op Canvas: “Ik vind het heel jammer dat de minister-president uit zijn rol valt. Ik heb andere minister-presidenten gekend, Patrick de Wael, Yves Leterme, Kris Peeters, die nooit een 11-julitoespraak hebben gebruikt om te zeggen “Nu moet je voor ons stemmen.” Ik vind dat niet gepast voor een minister-president die doorgaans wel correct is.”

Communautair "spierballengerol"

Toch deelt Gatz de overtuiging dat er een grondige hervorming nodig is in Brussel. “Er is geen enkele Vlaamse partij die daar tegen is. Ik heb dat twintig jaar geleden al gezegd, langer dan Geert Bourgeois zich met de Brusselse politiek bezighoudt.”

Gatz beschuldigt de N-VA van spierballengerol. “Dat helpt ons niets vooruit. Finaal zullen we toch rond de tafel moeten gaan zitten en dat zal in het federaal parlement moeten gebeuren. Aangezien het over het statuut van Brussel gaat, zijn er geen eenvoudige, snelle oplossingen."

De N-VA maakt er een communautaire kwestie van, maar dat is het niet, vindt Gatz. “De Franstalige partijen vinden nu ook dat er een aantal stappen moeten gezet worden en wij vinden dat met hen.” Maar, zo stelt de minister, de maatregelen om corruptie aan te pakken en die om een efficiënter bestuur te creëren, raken elkaar wel, maar zijn niet helemaal dezelfde. Toch gaat het in elk geval in de goede richting, besluit de minister.

"Antwerpse jeugdwerkloosheid nog hoger"

Dat Bourgeois de jeugdwerkloosheid in Brussel aankaart in het interview met L’Echo is niet volledig onterecht aldus Gatz. Maar, zo voegt hij eraan toe, Bourgeois vergat er wel bij te zeggen dat de jeugdwerkloosheid in Antwerpen nog hoger ligt.

“We moeten Brussel niet altijd bekijken als een andere stad dan Antwerpen of Gent. Dat doen we te vaak met onze Vlaamse bril. Dat zorgt niet voor oplossingen, maar frustreert de Vlamingen. Dus zorg je beter dat je gesprekspartners hebt waarmee je oplossingen kunt forceren.”

Meest gelezen