Gonorroe of druiper dreigt onbehandelbaar te worden

Gonokokken, de bacteriën die de seksueel overdraagbare infectie gonorroe veroorzaken, worden steeds resistenter voor antibiotica. De Wereldgezondheidsorganisatie roept op om de verspreiding van de soa tegen te gaan en te investeren in nieuwe geneesmiddelen, anders wordt de ziekte binnenkort onbehandelbaar.
Flickr

Elk jaar lopen ongeveer 78 miljoen mensen de soa gonorroe op via onveilige orale, vaginale of anale seks. Dat maakte de Wereldgezondheidsorganisatie bekend. De ziekte komt vooral voor bij jonge mannen en kan onder andere onvruchtbaarheid veroorzaken. Bij vrouwen kan het ook zorgen voor een eileiderontsteking en tijdens de zwangerschap kan het worden doorgegeven aan het kind. Dokters in ons land behandelen de ziekte met twee soorten antibiotica: ceftriaxon en azitromycine. Dat zijn de enige twee antibiotica die in de meeste landen iets uithalen tegen gonokokken.

Maar de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt nu dat gonorroe steeds moeilijker te behandelen is, omdat de gonokokken snel resistent worden voor verschillende antibiotica. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat al het geval te zijn in maar liefst 77 landen. In Japan, Frankrijk en Spanje zijn er al gonokokken die resistent zijn voor alle antibiotica, waardoor de infectie daar onbehandelbaar wordt.

“Het is slechts een kwestie van tijd voor die resistente bacteriën ook bij ons opduiken”, zegt Filip Moerman. De resistente kiemen verspreiden zich immers razendsnel over de wereld via seksuele contacten. Niet alleen die zogenaamde superbugs, maar ook de inheemse gonokokken passen zich al goed aan, waardoor het niet lang meer zal duren voor de huidige behandeling geen effect meer heeft.

Weinig nieuwe middelen

De Wereldgezondheidsorganisatie noemt de situatie ernstig, omdat er zeer weinig nieuwe middelen zijn tegen gonorroe. De laatste vijftien jaar is de behandeling drie keer moeten veranderen, omdat de bacteriën zo snel resistent werden. Op dit moment zijn er drie nieuwe middelen in de running, maar het kan goed zijn dat geen enkele ervan zal werken. Zowel de Wereldgezondheidsorganisatie als de artsen raden aan om zoveel mogelijk een condoom te gebruiken om de verspreiding van de soa te beperken. 

Meest gelezen