Hangjongeren in Antwerpse Stuivenbergwijk eisen "tol" van automobilisten

In de wijk Stuivenberg in Antwerpen-Noord is een groepje jongeren de buurt aan het terroriseren. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. De politie vindt dat het uit de hand loopt en wil hard optreden.
archieffoto

Een groepje van ongeveer 15 hangjongeren maakt het al te bont in de Stuivenbergwijk. "Ze vragen "tol" aan automobilisten die door de wijk willen rijden", zegt Sven Lommaerts van de Antwerpse politie. "Ze spannen de straat af en de automobilist mag er alleen door wanneer hij betaalt."

Het gaat nog verder. "Ze laten kinderen betalen die op het speelplein willen ravotten. Ze omsingelen kinderen en dwingen hen om te vechten. Wanneer die kinderen dat niet willen, krijgen ze sowieso een pak slaag."

"Mensen die in de buurt werken, worden geïntimideerd. Bij vrouwen gaat het vaak om seksuele intimidatie. Er zijn zelfs mensen die andere werktijden hebben gevraagd aan hun werkgever om de hangjongeren zoveel mogelijk te vermijden."

Genoeg is genoeg, zegt de politie

De politie hield enkele dagen geleden een grootscheepse controle. Ze sloot de wijk af met overvalwagens en stuurde tientallen agenten op pad voor identiteitscontroles.

De harde aanpak kwam hen op kritiek te staan van de website De Wereld Morgen, maar de politie verdedigt het optreden.

"We hebben de laatste tijd heel veel klachten gekregen", zegt politiewoordvoerder Sven Lommaerts. "We hebben eerst samengewerkt met de stedelijke diensten en het sociale middenveld om de jongeren tot bedaren te brengen. Maar dat heeft tot niets geleid."

12- tot 16-jarigen

"We kunnen niet anders dan optreden met de harde hand", geeft Sven Lommaerts nog mee. "We moeten precies weten met wie we te maken hebben. Het gaat om jongeren van 12 tot 16 jaar. Het zijn dus jonge kerels en we moeten echt wel weten wie de aanstokers en wie de meelopers zijn."

"We zullen er voortaan vaak aanwezig zijn, zowel met de wijkteams als met andere diensten. De huidige situatie is niet leefbaar meer; niet voor de bewoners, niet voor de handelaars en niet voor de mensen die er werken. De jongeren hebben de grens overschreden en nu gaan we hen controleren. Dit moet ophouden."

 

Meest gelezen