Havenhuis Antwerpen op shortlist "Wereldgebouw van het jaar"

Het Havenhuis in Antwerpen maakt kans om de prestigieuze prijs "Wereldgebouw van het jaar 2017" te winnen. Het werk van de toparchitecte Zaha Hadid staat op de shortlist van het Wereldarchitectuurfestival (WAF) dat in november in Berlijn plaatsvindt.

Het Havenhuis werd vorig jaar in september geopend. Het is een van de laatste ontwerpen van de eerder dat jaar overleden toparchitecte Zaha Hadid. Zij tekende bovenop het 100 jaar oude gerestaureerde brandweergebouw een constructie die doet denken aan een schip en een diamant.

Het gebouw is voor het komende WAF geselecteerd in de categorie kantoorgebouwen. Op de shortlist staan in totaal architecturale projecten uit 68 verschillende landen. De leidraad van de tiende editie van het festival is het groeiende respect voor het gebruik van lokale materialen en het opgaan in de natuurlijke omgeving.

Ook andere Belgische projecten zijn opgenomen in de shortlist:

  • De vernieuwde Koningin Elisabethzaal in Antwerpen // Categorie Cultuur
  • Het Institut du Génie Civil in Luik // Categorie Nieuw en Oud
  • De Nike European Logistics Campus in Laakdal // Categorie Productie, Energie en Recyclage
  • Rive Gauche in Charleroi // Categorie Shopping
  • Villa Sigma in Rupelmonde // Toekomstige projecten, Categorie Huizen.
  • Het Casino in Middelkerke // Toekomstige projecten, Categorie Ontspanning.

De reeds afgewerkte gebouwen dingen mee voor de begeerde prijs "Wereldgebouw van het jaar". Nog af te werken projecten maken kans op de titel "Toekomstig project van het jaar". Een internationale jury van toparchitecten zal het oordeel vellen.

U kunt de volledige shortlist raadplegen op de website van het WAF.

Meest gelezen