Jan Balliauw: "Opvallend dat Trump vrij ongeschonden uit gesprek met Poetin komt"

"Het is opvallend dat de Amerikaanse president Donald Trump ongeschonden uit het gesprek met zijn collega Vladimir Poetin komt." Dat concludeert VRT-journalist Jan Balliauw in "Terzake". Hij volgt de G20-top in Hamburg. "Ze deden er ook alles aan om een vriendelijke sfeer uit te dragen."

Het gesprek tussen Trump en Poetin duurde 2 uur, veel langer dan gepland. "Dat bekent dat ze veel grondiger op een aantal thema's zijn ingegaan dan verwacht." De twee bereikten een akkoord over een staakt-het-vuren in het zuidwesten van Syrië.

"Dat was voor Trump heel belangrijk, want hij heeft van de strijd tegen terreurgroep IS een prioriteit gemaakt en Rusland speelt een grote rol in Syrië. Nu kunnen de Amerikanen zich meer engageren in dat land."

"Voor Rusland was het dan weer belangrijk om als gelijkwaardige partner gezien te worden. Poetin had eigenlijk weinig te verliezen en nu kan hij in Rusland gaan verkopen dat ze meetellen op het internationale toneel en dat Rusland akkoorden kan sluiten", aldus Balliauw.

Geen slotmededeling morgen?

"Het is opvallend dat Trump vrij ongeschonden uit deze bespreking komt", analyseert Balliauw voort. "Trump durft soms improviseren en dat had gevaarlijk kunnen zijn met een raspoliticus als Vladimir Poetin."

Is dit dan een overwinning voor Trump? "Hij heeft wel wat goodwill gekweekt, omdat het gesprek met Poetin niet mislukt is, maar hij blijft een buitenbeentje. Hier wordt gesproken van de "G19 tegen 1", met de VS aan de zijlijn, dat is toch raar voor een wereldmacht."

Ook het klimaat kan nog een struikelblok zijn in Hamburg. Trump trok zich immers terug uit het klimaatakkoord van Parijs. "Daardoor is het mogelijk dat er morgen geen slotmededeling komt. Volgens bondskanselier en gastvrouw Angela Merkel is daar nog veel werk voor nodig."

Bekijk de analyse van Jan Balliauw in Terzake:

Meest gelezen