Maximiliaanpark: Brusselse tussenstop voor vluchtelingen

In het Maximiliaanpark in Brussel verblijven op dit moment weer enkele tientallen - vooral Afrikaanse - vluchtelingen. Volgens buurtbewoners en hulporganisaties wordt er al enkele maanden gekampeerd. De toestand nu is niet te vergelijken met die van 2015. Toen werd het park wekenlang ingenomen door naar schatting 5.000 vluchtelingen. Nu proberen ze vooral vanuit het Brusselse park in het Verenigd Koninkrijk te geraken.

Het grote vluchtelingenkamp in hartje Brussel is intussen al twee jaar geleden ontruimd, maar eigenlijk verblijven er sindsdien ononderbroken mensen zonder papieren in het Maximiliaanpark.  

Ook vandaag kamperen er enkele tientallen mensen in het park tegenover de Dienst Vreemdelingenzaken. Vooral jonge Afrikaanse mannen. Hun aantallen blijven voorlopig beperkt, en net daarom is er van een ontruiming nog geen sprake.

Het echte probleem blijft intussen aanhouden. Het park in de Noordwijk blijft een trekpleister voor vluchtelingen en mensen zonder verblijfsvergunning, en de buurtbewoners klagen nog steeds over de overlast.

De Brusselse politie laat weten dat het de toestand op de voet volgt en benadrukt dat het een herhaling van de gebeurtenissen van 2015 niet zal toelaten. “We stellen vast dat er voortdurend mensen overnachten in het park en dat veroorzaakt problemen in die buurt”, vertelt Ilse Van de keere van de politiezone Brussel-Hoofdstad. “Er wordt overal gekampeerd in en rond het park. In de trappenhallen van de appartementsgebouwen, aan garagepoorten, onder balkons. Overal waar ze zich wat kunnen beschermen tegen de koude of de regen.”

Spanning blijft stijgen in de Noordwijk

In de Noordwijk blijft de spanning stijgen. Enerzijds tussen de vluchtelingen onderling, omdat er vaak conflicten zijn tussen  Afrikanen, Afghanen en Arabieren. Anderzijds omdat de buurt het stilaan beu is. "Ze zitten hier al maanden", zegt een bewoonster die liever anoniem blijft. "Overal ligt afval, ze doen overal hun behoefte en 's nachts kan je hier best niet alleen rondwandelen in het park."

Zij vragen de politie ook voortdurend om in te grijpen, om de rust weer te herstellen. “En dat doen we ook”, benadrukt Van de keere. “Met grote identiteitscontroles en regelmatige patrouilles. We vragen hen om het park te verlaten. We begeleiden vluchtelingen naar de Dienst Vreemdelingenzaken. En wie geen recht heeft op asiel, krijgt een bevel om het land te verlaten. Meestal zitten er mensen tussen die helemaal niet de bedoeling hebben om zich aan te melden bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Zij willen gewoon doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk.”

Volgens verschillende bronnen binnen de politie is het Maximiliaanpark de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor vluchtelingen en mensensmokkelaars. “Er zijn ernstige aanwijzingen dat mensen naar het park komen om op zoek te gaan naar een passeur, een mensensmokkelaar die hen naar het Verenigd Koninkrijk kan brengen. Zolang dat niet lukt, blijven ze in het park kamperen. Er wordt op dit moment actief onderzoek gevoerd naar dit soort toestanden.”

Meest gelezen