Meer dan 120 landen keuren kernwapenverbod goed, Belgen blijven weg

In New York keurden 122 VN-lidstaten het eerste verdrag goed dat het gebruik en de ontwikkeling van kernwapens verbiedt. De onderhandelingen over het verdrag werden geboycot door veertig landen, waaronder België.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

“De wereld wacht al zeventig jaar op deze wet”, aldus een enthousiaste Elayne Whyte Gomez, voorzitster van de VN-conferentie die de onderhandelingen over het verdrag leidde. Aan die onderhandelingen namen 129 VN-lidstaten deel.

Veertig landen boycotten de onderhandelingen over het verdrag, waaronder de negen kernmachten (de VS, Rusland, het VK, Frankrijk, China, India, Pakistan, Noord-Korea en Israël). Ook de NAVO-lidstaten stuurden hun kat, met uitzondering van Nederland, dat tegen het verdrag stemde. Net als België bewaren de Nederlanders Amerikaanse kernwapens op hun grondgebied.

De recente Noord-Koreaanse kernwapen- en rakettests verdelen de voor- en tegenstanders van het kernwapenverdrag. Volgens Beatrice Fihn, hoofd van de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens, hebben de 15.000 kernwapens die wereldwijd verspreid zijn de nucleaire ambities van Noord-Korea niet getemperd. De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley argumenteerde echter dat Pyongyang een kernwapenverbod zou “toejuichen”.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

122 landen stemden voor, Nederland stemde tegen en Singapore weerhield zich.

Meest gelezen