Merkel schotelt Trump en andere wereldleiders een streepje Beethoven voor

Muziek verzacht de zeden. En dus maakten de wereldleiders op de G20-top vanavond ook even tijd voor een klassiek concert. Op het programma stond een uitvoering van de Negende Symfonie van Beethoven, niet toevallig.

Het was op uitdrukkelijke vraag van de Duitse bondskanselier - en gastvrouw van de G20-top - Angela Merkel dat het Hamburg Philharmonic State Orchestra de wereldberoemde laatste symfonie van Ludwig van Beethoven speelde.

De Negende Symfonie in D mineur, Op. 125 wordt algemeen beschouwd als een hoogtepunt van de klassieke muziek. Vooral de finale van het opus, de Ode aan de Vreugde, heeft een diepere politieke betekenis. Het is overigens ook de Europese hymne.

"Het is een hymne aan de menselijkheid, vrede en internationaal wederzijds begrip", verklaart een woordvoerder van de Duitse regering. Een duidelijke boodschap aan het adres van de wereldleiders die dezer dagen verzameld zijn in Hamburg.

Of de Amerikaanse president Donald Trump en de andere staatshoofden en regeringsleiders de muziek wisten te appreciëren en de achterliggende boodschap met zich zullen meenemen, is de vraag. 

Uitvoerders

Het optreden werd uitgevoerd in de gloednieuwe concertzaal de Elbphilharmonie, aan de oevers van de Elbe.

Uitvoerders waren:

  • Hamburg Philharmonic State Orchestra
  • Choir of the Hamburg State Opera
  • Sopraan: Christiane Karg soprano
  • Mezzosopraan: Okka von der Damerau mezzosoprano
  • Tenor: Klaus Florian Vogt 
  • Bas: Franz-Josef Selig
  • Dirigent: Kent Nagano

Meest gelezen