Nederlander schrijft eerste Nederlandstalige Koran voor kinderen

De Koran, het belangrijkste boek voor moslims, is sinds kort beschikbaar voor kinderen. “Kinderen zijn de beste theologen die er bestaan. Ze stellen veel vragen en krijgen meestal geen antwoord. Dit boek probeert dit tegen te gaan en kinderen een antwoord te geven op de vragen waarmee ze zitten” zegt schrijver Abdulwahid van Bommel. Het boek dat de naam: De Koran, uitleg voor kinderen kreeg, is nog maar het eerste deel in een vierdelige reeks van boeken die zal worden uitgegeven. De kinderkoran is ook al verkrijgbaar in ons land.

Het boek is in Nederland al een week te verkrijgen, maar wordt pas dit weekend voorgesteld in de Ulu-moskee in Utrecht. Tot voor kort bestond er geen versie voor kinderen van het heilige boek voor moslims, maar nu dus wel. "De Koran, uitleg voor kinderen" werd geschreven door de 72-jarige schrijver Abdulwahid van Bommel en gefinancierd door verschillende grote moslimorganisaties in Nederland. Van Bommel die zich in 1967 bekeerde tot de islam, schreef eerder al boeken over de islam.

Op creatieve manier kennismaken met islam

“Voor veel moslims is de Koran een graadmeter voor wat haram en halal is, goed of slecht dus. Of wat je mag en moet binnen de islam. Bijna op een dwangneurotische manier, terwijl er in de koran zoveel meer staat dan dat. En dat probeer ik aan te tonen met deze boekenreeks” zegt van Bommel.

"Het boek is vooral bedoeld zodat kinderen zich kunnen ontwikkelen. Ze zijn in fase waar ze spelenderwijs leren en ontwikkelen. Angstregime is niet van toepassing voor kinderen, hel en verdoemenis is niet bedoeld voor kinderen. Daarom komt dit ook niet aan bod in het boek", aldus van Bommel nog.

Het geïllustreerde kinderboek is geen letterlijke vertaling van de koran, maar kinderen kunnen op een speelse en creatieve manier kennismaken met verhalen over profeten en de betekenis leren van korte soera’s die in de koran te vinden zijn. Er werd ook rekening gehouden met de islamitische regels bij het schrijven van het boek, zoals het afbeelden van profeten.

“In het boek worden mensen wel afgebeeld, maar geen profeten. Dat mag ook niet binnen de islam. Een voorbeeld van een illustratie uit het boek is dat er een man afgebeeld staat die naar de sterrenhemel kijkt, zoekend naar God. Intussen wordt er in het hoofdstuk ook uitgelegd wie God is en hoe mensen naar God op zoek gaan", zegt van Bommel.

Groot succes

Dertig jaar geleden begon van Bommel met het schrijven van de kinderkoran. Telkens in verschillende korte periodes. De laatste twee jaar begon hij intensiever aan het boek te werken, omdat de vraag ernaar steeds groter werd.

"Ik heb vroeger nog les gegeven aan kinderen en tijdens die lessen kreeg ik telkens veel vragen van kinderen. Niet altijd kon ik een antwoord geven op hun vragen en van thuis uit kregen ze vaak mee dat ze nog te jong waren voor deze vragen. Ik merkte dus dat er echt behoefte aan was", aldus van Bommel.

Volgens uitgeverij Parthenon is het boek een succes. "Er is veel vraag van islamitische stichtingen in zowel Nederland als België. Met de huidige vraag naar het boek verwachten we dat de eerste druk binnen drie maanden is uitverkocht", zegt Freek van der Steen van uitgeverij Parthenon.

"De Koran, uitleg voor kinderen" telt 408 pagina’s. De schrijver van de kinderkoran is momenteel bezig met het schrijven van deel twee van de vierdelige reeks. "Ik ben nu nog volop bezig met schrijven en zit nu ongeveer in het midden van het tweede deel. Ik hoop ermee klaar te zijn binnen een jaar", zegt van Bommel.

Meest gelezen