Nooit meer langs de kassa in het warenhuis van de toekomst?

In navolging van het Amerikaanse concern Amazon, wil ook Albert Heijn in Nederland gaan experimenteren met een kassaloze winkel. Het hoopt volgend jaar de eerste AH to Go-winkel zonder kassa te kunnen testen.

Stel u voor, uw boodschappen in uw rugzak steken en naar buiten lopen. Niemand die u zal beschuldigen van diefstal, want uw telefoon rekent alles netjes voor u af. Voor sommige warenhuizen, waaronder Albert Heijn, is dat één van de manieren hoe we in de toekomst onze boodschappen zullen doen.

Inloggen met de smartphone en alles wordt geregeld

Alles draait rond een zogenoemde ‘Just walk out’-technologie. Die is vergelijkbaar met technologie die wordt gebruikt in zelfrijdende auto’s, met camera’s en sensoren. Bij het binnengaan van de winkel scannen klanten hun smartphone met een app, waaraan een account is gekoppeld. Het systeem herkent wat mensen uit de rekken haalt en zet die producten in een virtuele winkelwagen. Wordt iets terug gezet, dan wordt het product uit die portefeuille verwijderd. Als klanten de winkel verlaten, wordt het totale bedrag automatisch afgerekend en afgeschreven van de rekening. Binnen en buiten zonder langs de kassa te passeren.

De mosterd bij Amazon

AH is geen pionier. Internetbedrijf Amazon opende vorig jaar in zijn thuisstad Seattle een winkel waar klanten niet meer in de rij voor de kassa hoeven te staan. Die eerste kassaloze Amazon Go-winkel zit wel nog altijd in een experimentele fase en het kassaloos shoppen is er voorlopig nog enkel voor de eigen personeelsleden. De opening van de eerste winkel voor het grote publiek stond aanvankelijk gepland voor begin dit jaar, maar de officiële opening laat op zich wachten. De testfase blijft er lopen.

Niet in alle winkels?

Albert Heijn heeft tientallen winkels onder de formule AH to Go. Het zijn kleinere shops waar klanten binnen springen voor een snelle, kleine aankoop. Onder meer in treinstations zijn ze populair. AH wil in die Go-winkels experimenteren met het nieuwe betaalsysteem. Snelheid en gemak zijn er prioritair.

Als het experiment een succes wordt, kan de technologie ingevoerd worden in andere vestiging van diezelfde Go-formule. Het is volgens het bedrijf wel uitgesloten dat ook de grote supermarkten op korte termijn zullen omgevormd worden tot kassaloze winkels. Vooralsnog zien ze die betaalmethode niet geschikt voor al hun supermarkten.

Meest gelezen