Ook vanavond nog zware rellen tijdens G20, 11 betogers zwaargewond na val van muur

De hele dag was het bijzonder onrustig in Hamburg, waar de G20 plaatsvindt. Ook vanavond kwam het weer tot rellen. Eerder op de dag zijn tijdens een betoging 11 mensen zwaargewond geraakt toen een hek op een muur instortte. De politie heeft de handen vol met tienduizenden betogers die demonstreren tegen de G20. Een kleine groep anarchisten schuwt daarbij het geweld niet. Zeker 83 betogers zijn al opgepakt. De politie heeft versterking gevraagd aan andere Duitse deelstaten. Zo'n 170 politieagenten zijn al gewond geraakt.
AFP or licensors

Vanochtend al verzamelden zich honderden demonstranten aan de passagiersterminal en het verkeersknooppunt Berliner Tor in Hamburg. Volgens ooggetuigen trad de politie met de wapenstok tegen hen op. Met sit-ins willen de demonstranten straten blokkeren en het verkeer hinderen.

"Ons doel is het verloop van de G20-top voelbaar te verstoren en de incarnatie van de macht, die de top voorstelt, te breken", zegt Block G20 - Colour the Red Zone. Later vandaag probeerden manifestanten op te rukken naar de plaats waar de G20-deelnemers vanavond een diner  en een concert bijwonen. De politie moest alweer het waterkanon inzetten. Ook vanavond blijft het bijzonder onrustig. Betogers stichten hier en daar brandjes en een agent moest zelfs een waarschuwingsschot lossen.

De politie schat dat er ongeveer 100.000 demonstranten in de stad zijn, waarvan er zo'n 12.000 mee stapten in een bont gekleurde optocht. De meerderheid van deze groep linkse betogers hield het vreedzaam.

AFP or licensors

11 zwaargewonden

Bij een ongeluk tijdens een betoging zijn 11 mensen zwaargewond geraakt. De betogers raakten gewond toen ze vluchtten voor de politie. Ze klommen op een hek op een muur, maar het hek begaf het en de betogers vielen vier meter naar beneden.

De brandweer meldt dat dertien mensen naar het ziekenhuis moesten worden overgebracht. Sommigen hadden ernstige verwondingen aan het hoofd.

Schwarze Block

Vanmorgen vielen kleine groepen manifestanten politiewagens aan, ze staken personenwagens in brand en vernielden gebouwen. Volgens de politie behoren ze tot het "schwarze Block", een links-radicale en anarchistische groepering. De politie reageerde met het waterkanon en pepperspray, ze pakte al 83 relschoppers op, 19 zijn er in hechtenis genomen. Bij de rellen raakten meer dan 200 agenten gewond, net als een onbekend aantal demonstranten.

De politie van Hamburg had al ongeveer 20.000 manschappen opgetrommeld om de situatie onder controle te houden, maar blijkbaar is dat niet genoeg. De politie heeft versterking gevraagd aan de Duitse deelstaten, al is niet bij gezegd over hoeveel manschappen het gaat.

Het hoofd van de politie in Hamburg gaat er vanuit dat de rellen ook morgen nog in mindere of meerdere mate zullen aanhouden en hij verdedigt de aanpak van zijn korps. Hij is er "absoluut zeker" van dat het optreden tijdens de rellen proportioneel was. Hij voegt eraan toe dat "dit blinde geweld niets te maken heeft met het recht op betogen".

Meest gelezen