Opnieuw 158 terreurverdachten en Syriëstrijders financieel drooggelegd

Er zijn opnieuw 158 terreurverdachten en Syriëstrijders financieel drooggelegd. Dat is een enorme stap vooruit, want tot nu toe stonden er 56 namen op de lijst. Het totaal komt zo op 214. Dat heeft VRT Nieuws vernomen.

Sinds juni vorig jaar kunnen de rekeningen en bankkaarten, maar ook bijvoorbeeld huizen van terreurverdachten en Syriëstrijders bevroren worden. Dat is een belangrijke stap in de strijd tegen terreur. 

Het zijn Justitieminister Koen Geens (CD&V) en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) die die beslissing nemen. De ministerraad heeft – op voorstel van OCAD, het orgaan voor de dreiging van de terreuranalyse - 158 nieuwe namen toegevoegd aan die lijst. Dat is vier keer zoveel als er tot nu toe opstonden. Het totaal komt zo op 214. 

Door deze maatregel kunnen terreurverdachten of Syriëstrijders ter plaatse of tijdens hun eventuele terugkeer niet meer aan hun financiële middelen. 

Net zoals in het verleden staan er ook nu weer heel wat namen op van Syriëstrijders die hoogstwaarschijnlijk overleden zijn. Toch worden ook hun goederen bevroren, zodat hun bezittingen niet verder kunnen gebruikt worden voor terreur. De regering doet het ook omdat ze nooit met 100 procent zekerheid kan zeggen dat iemand overleden is in Syrië.

Bekende namen: van Hicham Chaib tot de broers van Abrini en Abaaoud

Zo is er bijvoorbeeld Soulaimane Abrini, het jongere broertje van Mohamed Abrini (de derde dader van de aanslagen in Zaventem). Van hem wordt vermoed dat hij omgekomen is in Syrië, maar omdat uitsluitsel daarover moeilijk te geven is, wil de regering het zekere voor het onzekere nemen. 

Nog een naam die circuleert op de lijst is die van Younesse Abaaoud, de jongere broer van Abdelhamid Abaaoud die gezien wordt als het brein achter de aanslagen in Parijs. Er werd gezegd dat hij op de terugweg was naar Europa om de dood van zijn broer te wreken, maar waar hij zich momenteel bevindt is allesbehalve duidelijk. 

Bij de nieuwe namen is ook het Antwerpse IS-kopstuk Hicham Chaib. Hij dook onder meer op in een video waar hij de aanslagen van 22 maart verheerlijkt en dreigt met meer terreur in ons land. Ook over hem bestaat er veel onduidelijkheid. Er circuleerden begin dit jaar berichten dat hij overleden zou zijn in Irak, maar dat werd meteen daarna tegengesproken. Ook hij kan niet meer aan zijn geld. 

En ook twee van de broers Elouasakki worden vanaf nu financieel drooggelegd. Ze hadden banden met het opgedoekte Sharia4Belgium. 

"Belangrijk om geldstromen van Syriëstrijders in kaart te brengen en droog te leggen"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is tevreden met de beslissing: "Door de geldstromen van de Syriëstrijders droog te leggen, kunnen ze hun middelen niet gebruiken voor terroristische handelingen in Syrië of in Europa. Daarenboven wordt een eventuele clandestiene terugkeer aanzienlijk bemoeilijkt."

"Het spreekt voor zich dat de strijd tegen terrorisme ook op financieel vlak gevoerd moet worden. Het is belangrijk dat we de financiële middelen en geldstromen van Syriëstrijders zo goed mogelijk in kaart brengen en droog leggen", vult minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) aan. 

Meest gelezen