Opnieuw meer pleeggezinnen, maar nog altijd kinderen op de wachtlijst

Het aantal gezinnen in Vlaanderen dat een pleegkind opvangt, is opnieuw gestegen. Vorig jaar waren er 4.717 pleeggezinnen die samen 6.507 pleegkinderen opvingen.
2017 The Washington Post

Dat is een stijging met 7 procent tegenover 2015. "Een goeie zaak", zegt Niels Heselmans van Pleegzorg Vlaanderen, "want pleeggezinnen bieden kinderen en jongeren die door omstandigheden niet bij hun ouders kunnen wonen, een warme thuis."

Toch nog altijd kinderen die wachten op een plaatsje

Maar ondanks deze stijging van het aantal pleeggezinnen, staan er toch nog altijd heel wat kinderen op een wachtlijst. "Op dit moment zoeken we nog voor 109 baby's en peuters een pleeggezin waar ze enkele maanden of jaren of af en toe in het weekend terechtkunnen", vertelt Niels Heselmans. "En vooral voor jonge kinderen is zo'n plek in een gezin erg belangrijk voor hun verdere ontwikkeling."

Maar ook voor andere leeftijden blijkt het soms moeilijk om een pleeggezin te vinden. Heel vaak gaat het dan om broers en zussen die samen een plek zoeken zodat ze niet uit elkaar moeten worden gehaald. En ook voor kinderen met een beperking is het soms moeilijk om pleegouders te vinden.

Meer weekend-en vakantiepleegzorg

Opvallend is ook dat meer en meer pleegouders er voor kiezen om kinderen tijdens een vakantie of in het weekend op te nemen in hun gezin. Vorig jaar waren er dat 783. Een stijging van 22 procent.
Zo'n opvang af en toe vormt blijkbaar een kleinere drempel voor nieuwe kandidaat-gezinnen.

Op die manier kunnen ze ouders ondersteunen die het tijdelijk moeilijk hebben. "En dat kan er mee voor zorgen dat een situatie niet nog erger wordt en grotere problemen worden voorkomen", zegt Heselmans.

Meest gelezen