Poetin: "Ik ben verrukt" en Trump: "Het is een eer" over hun eerste ontmoeting

Meer dan twee uur, veel langer dan voorzien duurde de eerste ontmoeting tussen Trump en Poetin. Vooraf leken ze uit te kijken naar het gesprek: "Het is een eer" en "Ik ben verrukt", zo viel bij beiden te horen. De allereerste officiële ontmoeting in de marge van de G20 staat nog meer dan anders in de spotlights wegens het onderzoek naar de mogelijke contacten tussen het campagneteam van Trump en Russische ambtenaren tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Een massa pers probeerde erbij te zijn in het kleine kamertje, waar de Amerikaanse en Russische president elkaar zagen. Een ontspannen ogende president Trump noemde de ontmoeting een eer.

Volgens Trump verliepen eerdere gesprekken met zijn Russische collega goed en hij voegde eraan toe dat hij op die weg wil voortgaan. Waarover Trump het met Poetin wilde hebben zei hij er niet bij.

Ook de Russische president, ging niet in detail over wat er op de agenda stond. Poetin was verrukt over de ontmoeting zo zei, al was dat niet aan hem te zien. Een direct gesprek over bilaterale en internationale gesprekken is nodig vond Poetin, want "een telefoongesprek is nooit genoeg."

Geen woord viel er over de harde toon van Trump aan het adres van Rusland gisteren of de spanningen tussen beide landen over de afgelopen Amerikaanse presidentsverkiezingen. Daarvoor was de tijd ook te kort: na een dikke 2 minuten moest de pers weer naar buiten.

Bij de eerdere internationale ontmoetingen van Trump keek iedereen naar hoe Trump zijn gesprekspartner de hand drukte. Dit keer leek Trump zich in te houden, de handdruk met zijn Russische collega was kort, maar krachtig.

Meest gelezen